Foto: Johannes Frandsen IKON

Dop

Barn, unga och vuxna kan döpas. Den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan

I dopet samlas man för att välkomna barnet och ge löfte om Guds kärlek som följer genom liv och död. Dopet är en engångshandling som sker med vatten i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn. Götene pastorat vill hjälpa till att göra dopet till ett fint minne för er. Därför hälsar vi er och ert barn välkomna till dopet.

Hur vill ni ha dopdagen?

När ni börjar planera ett dop är det bra att fundera över hur ni vill att dopdagen ska se ut. När och i vilken kyrka ska dopet äga rum? Vilka gäster ska ni bjuda? Ska någon av gästerna läsa något i kyrkan?

Välja fadder

Faddern är en vuxen person som står er familj nära och kommer att ha en särskild relation till barnet som ska döpas. Personen/personerna som ni väljer som fadder åt ert barn ska vara döpt.

Välja sånger

Har ni speciella önskemål kring doppsalmer och dopmusik? Eller behöver ni få inspiration? I spotifylistan ”Sånger till dop”, har vi samlat lite förslag på fina psalmer och sånger som välkomnar ert barn till världen.

Vill ni ha en dopfest?

Dopfesten i kyrkan kan fortsätta med ett kalas efteråt tillsammans med familj, släkt och vänner. Om ni vill ha en dopfest är det bra att fundera kring var festen ska vara och vad ni vill ni bjuda på. Ni kan också fundera på om ni kan be någon om hjälp med att baka eller duka fram kaffe.

Dopfest i församlingshemmet
Om ni behöver en lokal att vara i, så finns det församlingshem med tillgång till kök. Lån av lokal är kostnadsfri.

Välj datum och boka dop

När ni börjat få en bild över era önskemål är det dags att välja datum och kontakta pastorsexpeditionen. Dopet kostar ingenting om det arrangeras i ert pastorat. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Tänk på att vara ute i god tid!

Dopsamtal

Den präst som kommer att ha dopet kontaktar er före dopet för att gå igenom vad som händer under akten, hur dopet ska utformas och vad det innebär att bli döpt, vara döpt och kyrkotillhörig.

Dopkläder

Ni bestämmer själva vilka kläder barnet ska ha på sig när det döps. Man måste inte ha några särskilda kläder men det är en gammal tradition att bära vit klädsel vid dop. Det vita symboliserar renheten och storleken på dopklänningen att barnet kan växa i tro. Redan i de allra första kristna församlingarna var de döpta klädda i nya vita kläder.

Låna dopklänning kostnadsfritt

Götene pastorat lånar ut dopklänning kostnadsfritt. Upplysningar om storlekar och bilder på dopklänningarna får du via pastorsexpeditionen.

Titta gärna på filmen

”Lillebrors dop i kyrkan” (cirka 1 minut) – själv eller tillsammans med barn i din närhet som är nyfikna på vad som händer när någon döps.

-------------------------------------------------------------

Dopgudstjänst i kyrka - så här går det till

Dopgudstjänstens centrum är dopfunten. Där kan vi sjunga psalmer som den som ska döpas eller dennas familj har valt. Här läser också till exempel en fadder texten ur Bibeln om varför vi har dop.

Alla som är med vid dopgudstjänsten inbjuds att tillsammans läsa kyrkans trosbekännelse. Den är en sammanfattning av vad hela kyrkan står för. Prästen ställer en fråga till den som ska döpas: Vill  du döpas till denna tro och leva med församlingen i Kristi gemenskap? Samma fråga kan ställas till föräldrar som vill döpa sitt barn: Vill ni att ert barn ska döpas till denna tro och leva med församlingen i Kristi gemenskap? Föräldrarna svarar ja.

Vatten hälls upp i dopfunten eller dopskålen. Det är också möjligt att döpa i en sjö eller å. Den som ska döpas får vatten öst tre gånger över sitt huvud. Vi döps i den treenige Gudens namn – Fader, Son och Helig Ande. Barnet kan också doppas helt i en stor dopfunt eller den vuxna dopkandidaten kan sänkas ner i en sjö tre gånger.
I många församlingar överlämnas ett Dopljus.  Dop- och fadderbevis delas ut till någon av föräldrarna och till faddrarna.

Efter en bön om att den Heliga Anden alltid ska vara med och inspirera och leda den döpta människan sänds alla ut i  vardagen igen. Det sker efter att prästen har läst en 4000 år gammal Välsignelse där Gud ger sitt löfte att alltid vara med oss. Vandringen ut ur kyrkan eller bort från dopplatsen berättar att vi lever hela livet på vandring och med möjlighet att fylla på från den kraftkälla som är dopet. En gång döpt gäller för hela livet. Gud tar inte bort sina löften och sin kallelse. Gud tror på dig.