Året på våra kyrkogårdar

Under året är det mycket som händer på våra kyrkogårdar men hur ser egentligen säsongen ut?

På vintern måste alla kyrkogårdsparkeringar plogas.
På vintern måste alla parkeringar runt kyrkorna plogas. Bild: Björn Sjöstedt

VINTER
En del tid ägnas åt att serva maskiner, beskära träd, snöröjning och sanda vid kyrkans lokaler. Sedan är det också mycket arbete med att städa våra lokaler och se till att värmen och vattnet fungerar i våra kyrkor. Vaktmästarna kan även passa på att måla till exempel parkbänkarna och bänkarna i kyrkan. Det är även mycket jobb med olika förrättningar och gudstjänster.

På våren städas det i alla skrymsler och vrår.
På våren städas det på kyrkogårdarna. Bild: Frida Gustafsson
Bild: Björn Sjöstedt

VÅR
Den 1 april kommer alla säsongsanställda tillbaka och det blir full fart på kyrkogårdarna. Under vårstädningen blir det att plocka bort alla pinnar, kratta grusgångar och plantera penseer. Arbetet med att klippa gräsmattorna sätts i gång och det tar en hel del tid att hålla på med det arbetet.
Man gör även fint på kyrkogårdarna genom att sätta upp parksoffor etc.
Även under våren är det många förrättningar och gudstjänster att förbereda.

På sommaren krattas kyrkogårdarna fina.
Kyrkogården krattas och görs fin. Bild: Björn Sjöstedt
Vaktmästare Maria förbereder inför söndagens gudstjänst i Västerplana kyrka
Förberedelse inför gudstjänst. Bild: Björn Sjöstedt

SOMMAR
I juni drar sommarplanteringen igång och då är det dags att plocka bort vårblommorna. Gräsmattorna måste klippas och gravarna ska vattnas. Man trimmar även runt gravarna. De flesta kyrkor är öppna under denna tid så det går åt lite tid att hålla i ordning kyrkorna med städning etc. Under sommarperioden är det dessutom flera vigslar.

HÖST
Under hösten kommer det tunga arbetet med lövhanteringen och mycket av arbetstiden går åt att samla ihop alla löv som har fallit från träden. Vaktmästarna klipper då även häckarna och inför allhelgonahelgen och första advent läggs granrisdekorationerna ut.