Flyttad: Vetenskapsfestivalen 2020: rörelse/movement

På grund av rådande omständigheter är Vetenskapsfestivalen 2020 flyttad till vecka 40. Vi jobbar med att flytta med så många programpunkter som möjligt. Alla programpunkter står kvar här tillsvidare och nyheter om uppdateringar kommer längre fram. Du kommer snart att kunna lyssna på några av årets forskare i podden "Darwins stege"!

Programmet

Om existentiell hälsa i Sverige och världen. 1984 vidgade FN sitt folkhälsoarbete och uppmuntrade sina medlemsländer till att även arbeta med den andliga och existentiella hälsodimensionen. Hur kan vi i Sverige bli bättre på det?

Lev helt – dö bra

Jesus är den mest omtalade personen i världshistorien. Men vad säger forskningen om den historiska personen bakom allt tumult? Var han en profet som misslyckades med sin gärning – och vad gör en sådan insikt med människors och kyrkors tro?

Misslyckades Jesus?

En historia om att gå vilse, men att sedan hitta hem. Sagan bygger på ett känt avsnitt ur Bibelns Lukasevangelium om den förlorade sonen. Historien gestaltas i en berättelse som samspelar med orgelns klangvärld.

Orgelsaga: Flickan som gick vilse men hittade hem

Reality is in motion and has been so for 13.8 billion years. Galaxies, atoms, cells and humans – all life evolves. But many of us live with a sense of impending doom, especially concerning the environment and our way of life. How can we find our hope? Welcome to a musical talkshow! Held in English.

Hope In An Evolutionary And Revolutionary World

Pianisten Henrik Kilhamn spelar här två pianosonater som sammanfattar Beethovens liv och musikgärning. Dels Pathétique-sonaten från kompositörens tidiga period, dels den sista sonaten, op. 111, som visar vägen mot romantiken. Båda går i Beethovens favorit­tonart: det dramatiska c-moll. Medverkar gör: Henrik Kilhamn, pianist.

Beethoven 250 år – pianosonaternas mästare

Musiken berör oss alla – men hur, varför och var kommer den ifrån? I det här seminariet får vi hjälp av en musikvetare, en fysiker och en neurovetare att närma oss musikens evolutionära mysterium.

Varifrån kommer musiken?

Festlig högmässa i samband med Vetenskapsfestivalen. Svenska kyrkans huvudgäst på festivalen predikar. Mässan är ett arrangemang utanför Vetenskapsfestivalens program. Musik av församlingens barn och ungdomar under ledning av Petter Ekberg.

Vetenskapsfestivalmässa i Domkyrkan

Om varför ickevåldsamt motstånd kan vara mer effektivt än vapen. Medverkar gör: Stellan Vinthagen, professor i civilt motstånd vid RESIST vid Göteborgs universitet. Kostnadsfritt.

Att kämpa med och mot tiden

Varför agerar vi inte i klimatfrågan trots att vi har haft kunskapen i mer än 30 år? Och varför är det just bland äldre män som motståndet är som starkast? Medverkar gör: Martin Hultman, docent i teknik-, vetenskaps- och miljöstudier vid Chalmers tekniska högskola. Kostnadsfritt.

Varför hatar män Greta?