Göteborgs stift

Kontakt

Göteborgs stift Besöksadress: Lilla Bommen 1, 41104 Göteborg Postadress: Box 11937, 40439 Göteborg Telefon: +46(31)7713000 E-post till Göteborgs stift

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Lisää Göteborgin hiippakunnasta

Göteborgin hiippakunta on yksi Ruotsin kirkon 13 hiippakunnasta. Maantieteellisesti se käsittää Bohusläänin, Hallannin ja Länsi-Götanmaan länsiosan.

Hiippakunnan tehtävä on edistää ja valvoa seurakuntaelämää kokonaisuudessaan. Tämä tapahtuu mm koulutuksen ja jatkokoulutuksen avulla, jota annetaan seurakuntien luottamushenkilöille, henkilökunnalle ja aatteellista työtä tekeville.

Hiippakunnan johdossa on piispa ja hiippakuntahallitus. Hiippakunnan korkein päättävä elin on demokraattisesti valittu hiippakuntavaltuusto. Hiippakuntavaltuusto nimeää hiippakuntahallituksen, joka on hiippakunnan toimeenpaneva elin. Hiippakuntahallituksen puheenjohtaja on piispa.

Tuomiokapituli valvoo yhdessä piispan kanssa hiippakunnan organisaatiota ja seurakuntien toimintaa. Sen lisäksi tuomiokapituli tarkastaa pappien ja diakonien pätevyyden.

Hiippakunnan tehtäviin kuuluu myös hyvän työympäristön edistäminen, erityisesti antamalla seurakunnille tukea kompetenssin kehittämisessä. Hiippakunnan edistämistehtävään kuuluu myös kannustaa kirkon osallistumista julkiseen keskusteluun. Hiippakunnalla on myös oltava valmius tukea kirkon toimintaa kriisin ja valmiustilan yhteydessä.

Seurakuntien toimeksiannosta hiippakunta hallinnoi kirkon maita ja metsiä, n k Papinpalkkavaroja (Prästlönetillgångar), joiden tuotto luo taloudellisia edellytyksiä Ruotsin kirkon työlle.

Göteborgin tuomiokirkko on koko hiippakunnan kirkko. Nykyinen Kungsgatanilla Göteborgin keskustassa sijaitseva tuomiokirkko vihittiin käyttöön 1815.

Hiippakuntakanslia sijaitsee Lilla bommenin vieressä, erityisen näköisessä kerrostalossa, jota kutsutaan nimellä ”huulipuikko”.

GÖTEBORGIN HIIPPAKUNTA NUMEROISSA

Seurakuntia 180