Foto: Getty Images

Ung resurs

Letar du efter något meningsfullt att göra efter gymnasiet? Alla ungdomar mellan 18 och 25 år som vill prova på hur det är att arbeta i Svenska kyrkan är välkomna att söka till Ung resurs! Aug 2023- jun 2024, olika församlingar i Sverige eller Berlin

Som praktikant i Ung resurs får du ta del av en församlings liv och verksamhet och upptäcka mer om kristen tro. Kanske har du tankar på att utbilda dig till ett yrke inom kyrkan? Eller du kanske vill göra något meningsfullt medan du funderar över vad du egentligen är intresserad av? Under praktikåret blir du en extra resurs i församlingen och du får en handledare som stöttar dig. Det betyder att du inte ersätter ordinarie personal. Praktikperioden pågår under ett skolår, från augusti till juni.

Dina uppgifter kan se olika ut i olika församlingar, men många praktikanter deltar i verksamheter för barn och unga. Du kan till exempel också delta i arbetet med körer, i verksamheter för äldre eller utföra vaktmästaruppgifter. Du anger själv i din ansökan vilka typer av verksamheter du är intresserad av.

Ung resurs är samtidigt en möjlighet för församlingen att få en extra resurs. En ung person, med nya idéer, kan bidra med ett utifrånperspektiv och berika församlingsarbetet. Ung resurs är också en viktig möjlighet för rekrytering till yrken i Svenska kyrkan.

Kostnad

  • Kostnadsfritt för praktikanter, boende och praktikersättning ingår.
  • ​10 000kr/termin och uppåt för församling. Kostnaden varierar beroende på praktikersättning, lön etc.

När och var?

Aug 2024–Jun 2025, ​olika församlingar i Sverige eller Berlin

Ung man med mörk tröja och glasögon hjälper en präst med kläderna inför gudstjänst.

"Kul att få se olika delar av verksamheten!"

Gabriel Gustafsson ville ta de första stegen in i vuxenvärlden genom att testa på att jobba inom Svenska kyrkan. Genom Ung resurs fick han kontakt med församlingen i Sala. – Jag trivs väldigt bra och det är kul att få se olika delar av verksamheten, säger han.

Ung resurs fanns - då ordnade vi jobb!

Utan lediga tjänster blev Ung resurs lösningen för Rådmansö och Frötuna församlingar i Roslagens östra pastorat att välkomna unga aspiranter. – Det är en vinst att ha en resurs här i församlingen, på alla sätt, säger församlingspedagog Clas Elgbro.