Gnistan

Välkomna på Gnistan 2022 – ett fördjupningsläger för dig som är 15+. Gnistan arrangeras tillsammans med Svenska Kyrkans Unga i Skara stift. 7-9 jan 2022, Flämslätts stiftsgård.

Gnistan 2022 har temat ”Låt din röst bli hörd” vilket kommer märkas i allt från workshops till Gudstjänster. Maskeradmiddagen har temat Hjältar – vem är din hjälte? Kommer du  klädd som Batman, Greta Thunberg eller Jesus!?

På grund av covid-19 vet vi inte helt säkert hur lägret kommer kunna genomföras, därför är det viktigt att ni anmäler er i tid. Skulle vi bli tvungna att begränsa antalet deltagare så är de de som anmält sig först som får vara med.

När du anmäler dig till Gnistan kommer du välja två workshops, de har begränsat antal platser så även här är det först till kvarn om du vill få ditt första val. Läs mer om Workshopsvalen längre ner på sidan.

När och var?

7-9 januari 2022, Flämslätts stiftsgård

Kostnad

Göteborg distrikt kommer att kunna subventionera dem första 25 anmälda med 350kr, förutsatt att du är medlem i Svenska Kyrkans Unga. Därefter gäller ordinarie pris.

Är du inte medlem gäller alltid ordinarie pris. Medlem kan du bli här.

Delat rum i Hasselbackarna (Vandrarhem)

Ordinarie pris: 1180kr
Subventionerat pris för de 25 först anmälda som är medlemmar i SKU: 830kr

Delat rum i hotellet

Ordinarie pris: 1580kr
Subventionerat pris för de 25 först anmälda som är medlemmar i SKU: 1230kr

Eget rum i hotellet

Gäller endast ledare: 2060kr

Vill du veta mer?

Kontakta mig gärna!

Ida Liljeblad

Svenska Kyrkans Unga i Göteborgs stift

Stiftskonsulent

1. Pennan är mäktigare än svärdet
Hur kan du använda pennan och det skrivna ordet för att göra din röst hörd? Kan en befria och besegra med hjälp av ord? Luka, präst i Mariestad, leder oss igenom denna skrivarverkstad där du kan testa på att skriva alltifrån poesi till debattartiklar.

2. Kränkningar, skuld, övergrepp – går det att försonas?
Skuld, kränkningar, förlåtelse, förövare, brottsoffer, möjligheten och utmaningar med försoning. Ulrica Fritzson, stiftsteolog och fd fängelsepräst berättar om försoningens möjligheter och svårigheter.

3. Vilket ord hörs högst
Skaras distriktsordförande Anna leder oss i en utomhusaktivitet där du går eller springer på egen hand och med hjälp av en karta ska hitta rätt.

4. Demokrati
Hur använder vi bäst vår demokratiska röst och vad skulle hända om möjligheten plötsligt försvann? Jakob Lindqvist från Sensus tar oss på en resa genom demokratins historia och nutid.

5. Psalmer ur ett könsneutralt perspektiv
Så som vi sjunger så tror vi. Ja även när det gäller psalmer och sånger behöver tro och liv hänga ihop. Vi undersöker vad sångens och psalmens texter ger för bilder av Gud. Har alla en möjlighet att känna igen sig i att vara Guds avbild om psalmens och sångens bilder av Gud ensidigt pekar mot det som är normativt för att vara man? Karin Janfalk, stiftspedagog i Göteborg håller i denna workshop.

6. Agera Flera – höj din röst med ageravolontärerna
Ageravolontärerna är unga vuxna (16+) som engagerar sig för internationella rättvisefrågor, påverkar orättvisa strukturer och arbetar för klimaträttvisa. Tre ageravolontärer från Borås pastorat kommer och berättar för oss vad det innebär att vara ageravolontär.

7.Höj din röst i samhällsdebatten?
Hör religion och politik ihop eller ska de hållas isär? Ska kyrkan och vi som kristna höja rösten i politiska frågor utifrån vår tro? Det har funnits och finns än idag skilda åsikter om kyrkans roll i samhällsdebatten och under historiens gång har vi både sett prov på kristna som med livet som insats stått upp mot politiska orättvisor och de som inte haft modet och istället stått tysta inför dem. Vad tänker vi kristna, kan tro påverka samhället och  är det vår uppgift att agera och låta våra röster höras i samhällsdebatten? Veronica Pålsson, pastorsadjunkt i Borås leder oss genom denna workshop.

8. Sy en mässhake av återbruksmaterial
På denna workshop arbetar vi med textil för att lyfta ungas röster. Tillsammans syr vi en mässhake med återbruksmaterial som sedan kommer användas på SKUs arrangemang. Andreas Gerenmark, församlinsgpedagog i Skövde leder oss i denna workshop.

9. Hitta styrkan i din röst
Hur får du din röst att höras på bästa sätt? Vi kommer att gemensamt försöka hitta var och en av oss absolut bästa röst för vårt ändamål. Genom röstövningar övar vi tillsammans fram hur just du använder din röst på bästa sätt! Häng med workshopledare ida Liljeblad i spännande röstövningar.