Gnistan

I januari är det äntligen dags för Gnistan igen, och som vi har längtat! Temat är ”Tillsammans”, eftersom vi äntligen får vara tillsammans igen. Som vanligt blir det massa spännande workshops, maskeradmiddag, gudstjänster, andakter, lek och skratt. 13-15 januari 2023, Flämslätt

Maskeradtemat är i år ”Kom som en del” – av vadå kan en undra? Ja det bestämmer du! Kom som en del av en duo, av ett pussel eller kanske som en kroppsdel? Bara fantasin sätter gränser!

Worshoparna har ett begränsat antal platser, så vill du gå på ditt första val gäller det att anmäla sig i god tid.

När och var?

13-15 januari 2023, Flämslätts stiftsgård

Kostnad

Delat rum i Hasselbackarna (vandrarhem)

Medlem i SKU: 730 kr
Ej medlem: 1030 kr

Delat rum i hotellet

Medlem i SKU: 1130 kr
Ej medlem: 1430 kr

Eget rum i hotellet

Endast för anställda: 2110 kr

 

Vill du bli medlem i Svenska Kyrkans Unga? Bli medlem här.

Workshops

1. Kränkningar, skuld, övergrepp – går det att försonas?
Skuld, kränkningar, förlåtelse, förövare, brottsoffer, möjligheten och utmaningar med försoning. Ulrica Fritzson, stiftsteolog och fd fängelsepräst berättar om försoningens möjligheter och svårigheter.

2. Demokrati skapas tillsammans
Vad innebär demokrati? Vad skulle hända med dig och samhället om inte alla hade makt att vara med och påverka, om vi inte fick mötas kring sådant som är viktigt eller att friheten inte fanns att tänka egna tankar och tro på det du tror på? Vad kan vi göra för att värna våra demokratiska rättigheter och friheter?  Hanna Bothén från Sensus leder oss i samtal och övningar.

3. HBTQ+ – en del av skapelsen
Hur kan vi som Svenska kyrkan göra verklighet av att vi alla är en del av skapelsen och den kristna gemenskapen? Hur kan vi tydliggöra och synliggöra att detta med självklarhet gäller också alla hbtq-personer? Vilka beslut har Svenska kyrkan fattat genom åren? Vad ska vi fortfarande inte vara nöjda med? Vad ger oss kraft, mod och glädje under vägen in i framtiden? Workshopsledare är Karin Janfalk, stiftspedagog i Göteborg.  

4. Skapa tillsammans
På denna workshop arbetar vi med textil för att ge plats åt ungas tankar och röster i kyrkan. Tillsammans syr vi en mässhake med återbruksmaterial som sedan kommer användas på Flämslätt/på SKUs arrangemang. Andreas Gerenmark leder oss i denna workshop.

5. Gestalta tillsammans
I denna workshop möts vi för att utforska hur teater, drama och gestaltning kan vara användbart för att upptäcka och dela saker med varandra.  Ida Liljeblad leder oss att tillsammans våga och prova samt utmana vår kreativitet.

6. En resa i det heliga landet
Melissa, Julium och Månia delar med sig av bilder, tankar och berättelser från 2022 års Taizémöte i Israel och Palestina. En workshop med ungdomar från SKU Skara stift.

7. Fred är vägen till fred
Vad är ickevåld och fungerar det verkligen i praktiken? Hur kan Jesus visa vägen för hur vi bygger en fredligare och mer rättvis värld? Vi lär oss mer om hur olika rörelser i världen har arbetat med ickevåldsmetoder för förändring och funderar på vad det innebär för oss i tider av krig. Vi övar på hur vi kan bidra till fred i vår vardag och i de sammanhang där vi befinner oss, och pratar om hur religion och tro kan vara en stark kraft för fred.  En workshop med Kristna fredsrörelsen.

8. Hela skapelsen i Guds omsorg
Enligt Bibeln älskar Gud allt som Gud skapat, och människan har särskilda uppgifter som Guds representant på jorden. Varför talar vi så lite i kyrkan om vad detta innebär? I dagens situation ropar skapelsen efter ansvariga människor! Ett samtal om hur vi kan förhålla oss till jorden med dess mångfald av varelser utifrån kristen andlighet. Annika Spalde, diakon och författare, är workshopsledare.

9a. Förenas i text
För dig som gillar eller vill prova på att skriva texter om livet och tron på temat ”Tillsammans”. Texterna kommer att tonsättas i en senare workshop för att sedan användas under Gnistan. Denna workshop sker bara på förmiddagen.

9b. Förenas i ton  
För dig som gillar eller vill prova på att skapa musik. Vi kommer utgå från texter som är skrivna under en tidigare workshop och låtarna kommer sedan att användas under Gnistan. Workshopsledare är Ingemar Augustsson. Denna workshop sker bara på eftermiddagen.

Vill du veta mer?

Kontakta mig gärna!