Foto: GettyImages

Presidiedygn 2022 – Tro för nästa generation

Vad betyder det att vara kyrka i en tid när digitala och fysiska gränser suddas ut? Hur är vi kyrka i en värld där det finns ett andligt intresse och människor söker hopp och mening samtidigt som klimatångest, rädsla för väpnade konflikter och ensamhet gör sig kända? Presidiedygnet blir dygn för samtal om hur vi tillsammans skapar plats för människor att möta Gud, varandra och sig själva. 9–10 september 2022, Stenungsund

Stiftsstyrelsens presidium bjuder in till presidiedygn, en konferens för kyrkorådsordförande, vice ordförande i kyrkoråd och kyrkoherdar i Göteborgs stift.

Under konferensen varvas föreläsningar med lokala exempel och goda samtal med varandra under ett dygn som engagerar hjärna och hjärta och samtidigt ser till att fylla anteckningsblocket med konkreta idéer om hur vi kan utveckla vårt gemensamma arbete. Det blir ett tillfälle för att samtala om hur vi gemensamt skapar plats för människor att möta Gud, varandra och sig själva.

För att registreringen på plats ska bli så smidig som möjligt är det viktigt att du fyller i bostadsadress och eventuell specialkost redan vid anmälningstillfället. Då kan vi hantera specialkost på ett korrekt sätt och i enlighet med GDPR. Bostadsadressen behövs för att kunna stärka att det var riktiga personer vid tillfället när vi söker statlig finansiering via Sensus.

Registrering fredag 9 sep 2022 från 11.00, lunch från kl. 12.00 och första programpunkten börjar kl. 13.00. Dygnet avslutas med lunch kl. 12.00-13.00 med möjlighet att droppa av. 

900 kr
För dig som bokar senast den 9 maj 2022. Fika, lunch och middag samt logi ingår.

1 100 kr
För dig som bokar efter den 9 maj 2022. Fika, lunch och middag samt logi ingår.

 

9–10 september 2022 11.00–13.30, Stenungsbaden
Anmäl dig här senast den 28 juni 2022

I stiftets projektgrupp ingår

Theresa Montebelli, projektledare. Magnus Hermansson Adler, stiftsstyrelsens förste vice ordförande. Mats Rimborg, stiftsstyrelsens andre vice ordförande. Jonas Ransgård, stiftsdirektor. Ida Liljeblad, stiftskonsulent Svenska Kyrkans Unga. Aurora Dellstig, koordinator. Alexandra Cimbritz, stiftsadjunkt. Mia Ås, Sensus studieförbund.

Program

Fredag 9 september
11:00 Registrering
12:00 Lunch
13:00 Hej, välkommen och andakt
13:30 Föredrag: Tro för nästa generation  
14:30 Fika och incheckning av rummen
15:45 Föredrag: Pastoral kompassriktning för nästa generation 
16:45 Föredrag: Bibelns där och då till framtiden här och nu
17:30 Mässa
18:30 Paus och incheckning av rummen.
19:30 Middag 

Lördag 10 september
08:00 Frivillig pilgrimsvandring
08:30 Andakt
09:00 Panelsamtal: Om unga i och utanför kyrkan
09:30 Panelsamtal: Den digitala församlingen i Minecraft
10:00 Mingla med utställare och fika 
11:00 Panelsamtal: Levande rollspel ger nya perspektiv
12:00 Lunch med drop-ut

TALARE

Foto: Kristin Lidell

Susanne Rappmann | Tro för nästa generation

Biskop Susanne Rappmann berättar om nuläge och framtid. Om vad som inspirerar och utmanar oss just nu i vårt förhållningssätt till nästa generation. Vad i vår samtid påverkar kyrkans relation till unga idag? Vad ligger framför oss och hur ser vi på den framtida relationen till nästa generation?  
 
Susanne Rappmann är biskop i Göteborgs stift och ordförande för stiftsstyrelsens presidium. 

Foto: Johanna Norin

Jonas Eek | Pastoral kompassriktning för nästa generation

Kyrkans kompass är riktad mot framtiden och medmänniskan. Hur kan vi tillsammans ta ut kyrkans koordinater vad gäller omvärld, självbild, kommunikation och reformation? Om att föra kontinuerliga samtal i varje församling, till exempel i arbetet med församlingsinstruktionen.  
 
Jonas Eek är präst och teologie doktor i religionspsykologi, samt verksam på Verbum och i Kyrkans Tidning. 

Frank Lorentzon | Bibelns där och då till nuet och framtiden

Arv från berättelser, riter och rum spelar en viktig roll i den ekologiska, sociala och andliga utmaning vårt samhälle befinner sig i. Om behovet av ett existentiellt språk för att uttrycka vår innersta identitet och längtan, även i ett modernt och sekulariserat land som Sverige, både nu och i framtiden.  
 
Frank Lorentzon är stiftsteolog vid Göteborgs stift, präst och filosof. 

Maria Franksson | En musikalisk resa genom tid och rum

Musiken och sången har alltid varit en viktig del i Svenska kyrkan och människors liv. Genom psalmernas berättelser delar vi under presidiedygnet allsångens glädje och uttryck genom att sjunga tillsammans. 
 
Maria Franksson är kantor och körpedagog i Tanums pastorat.  

Tomas Philipsson och Anna Schweizer | Om unga i och utanför kyrkan  

Om att låta unga få reellt inflytande i församlingen, ansvar utifrån växande erfarenhet och utrymme att bara vara. Medarbetare i Särö pastorat ger exempel hur de arbetar strategiskt för att engagera unga människor att bli del av församlingslivet.  

Tomas Philipsson är kyrkoherde i Särö pastorat 
Anna Schweizer är socionom och församlingspedagog i Särö pastorat. 

Sofia Stensby och Martin Lindh | Den digitala församlingen i Minecraft

Församlingens vision av en digital församling med kyrkan mitt i byn, omgiven av församlingsbornas hus och kreationer blev sann, men vad församlingen och Sofia visste när de startade var vilken oerhört diakonal verksamhet det här visade sig vara. Sofia och Martin berättar mer om verksamheten och datorspelandet, som blev så mycket mer. 
 

Sofia Stensby är församlingspedagog i Härlanda församling och nätvandrare. 
Martin Lindh är kyrkoherde i Örgryte pastorat .

Mikael Lestander och Daniel Tisell | Levande rollspel ger nya perspektiv

Ungdomsarbetet i Råda församling är stort och har många perspektiv. Ett nytänkande inslag är levande rollspel med riddartema. I levande rollspel försöker varje deltagare leva sig in i hur det är att vara en annan person. Rollspelet vill ge nya perspektiv på våra övertygelser och synliggör frågor som: Hur skall man vara som människa? Hur kan vi stå upp för det som är rätt och varför misslyckas vi? Hur påverkas vi av våra normer och vår tro? 
 
Mikael Lestander är lajvare och pedagog i Råda församling.
Daniel Tisell är kyrkoherde i Råda församling. 

Foto: GettyImages

Infotorg

Ta chansen att mingla runt bland utställare från olika organisationer och hitta goda samarbetsmöjligheter. Passa på att knyta kontakt med Åh stiftsgård, Helsjöns folkhögskola, Svenska Kyrkans Unga, praktikåret ungresurs.nu, Sensus studieförbund, Sackeus, Göteborgs stift, Kyrkans försäkring.