Anpassa webbplatsen

Webbplatsen svenskakyrkan.se ska vara tillgänglig för så många som möjligt och även för personer som använder tekniskt hjälpmedel för att surfa. Här finns information om hur du kan anpassa webbplatsen efter just dina behov.

Tillgänglighetsmål

All information och alla tjänster som publiceras på Göteborgs stads webbplats ska vara tillgänglig och användbar för alla besökare, oavsett om de har något funktionshinder och oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem de använder. Vissa grundkrav på webbläsare finns – se avsnittet Krav på webbläsare.

Att göra Göteborgs stifts webbplats fullt tillgänglig är ett kontinuerligt arbete, så det finns delar som ännu inte lever upp till denna målsättning.

Om du har problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar. På så sätt hjälper du oss att förbättra webbplatsen. Självklart gäller detta också om du har frågor kring informationen på den här sidan eller förslag på förbättringar.

Skicka in dina frågor eller synpunkter till kom.gbgstift@svenskakyrkan.se

Hjälp och användningstips

Här följer en rad tips som gör det enklare för dig att använda vår webbplats.

sökhjälp

Du hittar sökfältet genom att klicka på förstoringsglaset uppe till höger på webbplatsen. Därifrån kan du söka efter information på svenskakyrkan.se och Göteborgs stifts webbplats.

Utskrift

Göteborgs stifts webbplats använder stilmallar (CSS) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så sätt behövs ingen särskild utskriftsversion, utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift.

Textstorlek

Göteborgs stifts webbplats använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av webbläsarens inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Om du är osäker på hur man gör finns information om det i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information om hur du gör i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Uppläsning

Som stöd för personer som har till exempel läs- och skrivsvårigheter – eller helt enkelt hellre lyssnar än läser – finns en funktion för att få webbplatsens innehåll uppläst. Funktionen aktiverar du med hjälp av länken ”Lyssna” som finns på varje sida. Därefter kan du välja att antingen lyssna på hela sidans innehåll eller bara på den text du har markerat.

Krav på webbläsare

Vår målsättning är att webbplatsen ska fungera oavsett vilken webbläsare du använder, under förutsättning att den stödjer W3C:s aktuella HTML-rekommendation. Om din webbläsare saknar eller har otillräckligt stöd för CSS eller JavaScript kommer du att få ett avskalat utseende och i vissa fall begränsad funktionalitet, men du ska fortfarande kunna navigera på webbplatsen och ta del av innehållet. Ingen webbläsare utestängs medvetet.