Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Vad händer när vi dör?

Nyhet Publicerad Ändrad

En gång skall vi alla dö; här finns inget om, bara ett när. Men vad sker när vi dör? Är det som när ett ljus blåses ut – allt som var värme och liv är plötsligt bara borta? Jag tror inte det.

I många kyrkor står följande ord över porten: ”HERREN skall bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid”. Orden är en äldre översättning av bibelns 121:a psalm, och det handlar inte om dörrar utan om livet självt – och om döden. Kanske tänker du då att födelsen är ingången till livet, och döden utgången. Men orden kommer inte i den ordningen! Istället står ”utgång” för vår födelse, när vi går ut ur Gud, ut i livet. ”Ingång” är vår död, när vi lämnar livet och går tillbaka in i Gud igen.

Så är alltså perspektivet ett helt annat än det vi är vana vid, där livet är helt i fokus. Gud är själva ramen som omger livet; det är från Gud vi kommer, det är till Gud vi går – livet vi lever här i tidens ström är blott en parentes i vår evighetstillvaro.

Text: Frank Lorentzon, stiftsteolog 

Mer läsning

Krönikor

Hör personliga röster ge sina tankar om ämnen som Göteborg stiftsorganisation verkar för.

Biskop Susannes spira

Biskop Susanne vid pennan

Här finns ett urval av texter, predikningar och artiklar som biskop Susanne Rappmann skrivit själv eller tillsammans med andra.