Någon trycker ner ett tänt ljus i en stor ljusbärare med sand.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Uttalande av ärkebiskop Martin Modéus gällande situationen i Israel och Palestina

Nyhet Publicerad

Ärkebiskop Martin Modéus i ett skriftligt uttalande 14 oktober om situationen i Israel och Palestina.

Det är med sorg jag tar del av rapporterna från Israel och Palestina. Jag ber om återhållsamhet och respekt för människoliv.

Det finns inget försvar för Hamas brutala terror som skördat så många liv och lämnat ett helt land i chock och outsäglig sorg. Hamas attacker innefattar massmord, gisslantagande och urskillningslösa raketattacker mot Israel, brott som utgör krigsförbrytelser.

Vi står i tät kontakt med våra israeliska partnerorganisationer och har tagit del av deras fruktansvärda vittnesmål, och vi sörjer med alla dem som förlorat nära och kära i attackerna. Vi ansluter oss också till deras krav på att allt ska göras för att få hem de människor som hålls gisslan i Gaza.

Också i Sverige har vi sett konsekvenser genom otillständiga firanden av terrorn. Ingen tvekan får råda: judar i Sverige behöver få allas vårt oreserverade stöd.

När detta skrivs har bomberna fallit över Gaza i flera dagar, och hela Gazas befolkning på över två miljoner tvingas betala priset för Hamas illdåd. Våra partnerorganisationer i Gaza berättar att många tar sin tillflykt till FN-skolor och till överfulla kyrkor för skydd. I nuläget har kring 500 barn redan dött i bombningarna, rapporterar UNICEF. Och den intensifierade blockaden av Gaza innebär att vatten-, el-, mat- och bränsleförsörjningen har stoppats. Tillsammans med många andra vädjar jag till Israel att utforma det försvar man har rätt till i enlighet med folkrättens principer; attacker mot civila och kollektiv bestraffning är krigsförbrytelser.

En miljon människor, i ett område som är ett av världens mest tätbefolkade, trängs nu söderut, för att undkomma bomberna och inte hamna i läget att bli mänskliga sköldar. Dock, det finns otillräckliga transportmöjligheter och ingenstans att ta vägen. FN har vädjat till Israel att ändra sig eftersom en sådan förflyttning av människor skulle innebära ”förödande humanitära konsekvenser”.

Tillsammans med Lutherska världsförbundet uppmanar jag det internationella samfundet att agera omedelbart för att hjälpa till att upprätthålla folkrätten och trappa ned konflikten. Freden är uppenbart långt borta, men varje möjligt steg i den riktningen behöver tas. Tillsammans med alla de människor som längtar efter fred – i Israel, i Palestina och runt om i världen – ber jag:

Gud, vi ber för dem som sörjer sina döda i Israel och Palestina och som lever i oro för dem som saknas.
Gud, när både nuet och framtiden kan ses slagna i spillror, ber vi om glimtar av hopp mitt i det omöjliga.
Gud, i världens orostid ber jag om fred.
Amen.

Martin Modéus,
ärkebiskop i Svenska kyrkan