Foto: Kristine Ålöv

Möt Jenny Rogestedt

Nyhet Publicerad Ändrad

Jenny Rogestedt arbetar som stiftsadjunkt vid Göteborgs stiftskansli sedan 2017. Huvuddelen av hennes tjänst handlar om prästrekrytering, vilket innebär att hon bistår biskopen i uppdraget att anta och viga präster. I och med detta är hon del av rekryteringsteamet som arbetar med att stötta de studenter som läser till något av kyrkans fyra profilyrken.

Jenny prästvigdes för Skara stift vid 25 års ålder men har inte alltid velat bli präst. Hon är uppvuxen i kyrkan och många i hennes närhet var just präster.  

– Jag upplevde att de arbetade väldigt mycket och därför lockade inte yrket något vidare. Däremot älskade jag kyrkan och blev tidigt tagen i anspråk som ung ledare, en roll jag verkligen trivdes med.  

Och där såddes ett frö. Efter gymnasiet gjorde Jenny diakonala året i Bergsjön och valde sedan att läsa teologi i Lund.  

– I Lund mötte jag en helt annan tradition, en kyrklighet som var bra för mig. Och där började jag känna att jag nog ville bli präst. Jag blev sedan uppringd av rekryteraren i Göteborgs stift som ville att jag skulle lämna in en intresseanmälan om att bli präst och det gjorde jag, vid 21 års ålder.  

Via kärleken hamnade Jenny i Skara stift och gjorde sina första år som präst i Trollhättan och Vänersborg.  

– Under de åren var frågan om prästvigda kvinnor het i Göteborg och därför var Skara stift en bra start. Där fanns inte de teologiska spänningarna. Jag slapp kastas in i hetluften och fick börja min bana i lugn och ro innan jag och familjen landade i Göteborgs stift.

Via olika typer av tjänster i Oscar Fredriks och Masthuggets församlingar hamnade Jenny till slut på stiftskansliet.

– Under tiden i Oscar Fredrik hade jag kontakt med ett gäng teologistudenter varav några ville bli präster. Vi hade många intressanta samtal och jag stöttade dem i sina studier, liknande det jag gör idag. Där väcktes min nyfikenhet för den här tjänsten. Jag hade många idéer som jag ville utveckla. Så när tjänsten utannonserades sökte jag och på den vägen är det.

Och just kontakten med studenterna driver Jenny än idag.

– Det bästa med mitt jobb är att få följa studenterna från första samtalet när de är nervösa och laddade, att få stötta dem hela studietiden fram till vigningen när de avger sina löften. Det är år som innebär mycket glädje, sorg, kloka tankar och oerhörd utveckling. Att jag får gå bredvid dem under alla dessa år är verkligen ett privilegium!  

Den stöttning som Jenny och rekryteringsteamet arbetar med innebär bland annat samtal, vägledning, utbildning och så kallade MSS-dagar. MSS betyder Mötesplats Stift-Student och är utbildningsdagar som de studenter som är antagna och knutna till stiftet är ålagda att delta i.

– Vi (rekryteringsteamet) har fått till jättebra MSS-dagar där vi tillsammans med studenterna får ynnesten att vrida på kyrkans uppdrag och identitet. Är vi relevanta? Hur ska vi möta och välkomna människor? Jag drivs själv av att få verka för en kyrka som är öppen, relevant och tillgänglig för människor så att de kan hitta en tro. Och i mitt jobb får jag så mycket input från studenter och kollegor. Input som driver mig vidare i de här frågorna.

Vidare är Jenny arbetsgivarrepresentant för pastorsadjunkter, hon arbetar med inspiration i verksamhetsstyrning för kyrkoråd och kyrkoherdar samt är del av olika nätverk, både inomkyrkliga och externa.  

– Mitt jobb innebär en hel del administration, möten, förberedelser, planering och genomförande av olika utbildningar samt mycket pusslande med studenternas praktikplatser. Det är ett yrke som kräver mycket struktur och jag tror att min förmåga att växla mellan helikopter- och detaljperspektiv kommer väl till pass. Jag ser strukturer i linjer och bilder vilket underlättar när man exempelvis ska hålla reda på 30 studenter och 15 aspiranter i en antagningskonferens. Sen hjälper det att jag har idérikedom, och rätt mycket självdistans, säger hon och skrattar till.  

– Det passar mig utmärkt att ha så varierande arbetsuppgifter. Jag måste ha variation! Mycket man gör i jobbet är samma sak år ut och år in och då blir det viktigt med omväxling och framför allt utvecklingsarbete! Att alltid få fundera över hur man kan skruva på saker och ting för att bli bättre. 

Mer om Jenny

Namn: Jenny Rogestedt 
Ålder: 49 
Arbetstitel: Stiftsadjunkt 
Bor: Mölndal 

Läs vidare

Medarbetarintervjuer

På Göteborgs stiftskansli samsas mängder av olika yrkesgrupper. Möt människorna som på olika sätt bidrar till att få Göteborgs stift att fungera.

Reportage

Skildringar från olika delar av stiftsorganisationens liv och verksamhet.