Foto: Henrik Mill

Förintelseöverlevares vittnesmål skildras i fotoutställning på Stadsbiblioteket

Nyhet Publicerad Ändrad

I fotoutställningen Fading Stories vittnar ett tjugotal överlevande från förintelsen om märgbitande sorg, och om drömmar som slås i spillror, om död och våld, hopplöshet och mörker. Utställning 20 sept – 20 okt. Samtal tis 10 okt kl 18.00, Stadsbiblioteket i Göteborg.

I utställningen Fading Stories har fotografen Sanna Sjöswärd porträtterat 20 överlevande från Förintelsen. Här berättar de om sina minnen. Några av dem har inte delat med sig av dessa tidigare, medan andra redan för flera år sedan började gå ut offentligt med sina fasansfulla upplevelser.

Utöver själva utställningen blir det också samtal på Stadsbiblioteket tisdag den 10 oktober klockan 18.00. En av de som medverkar är Piotr Zettinger, som också är porträtterad i utställningen, och samtalet kommer bland annat att handla om hur de överlevandes berättelser kan bli en lärdom för kommande generationer. Vad kan vi lära oss, och hur ska vi förvalta dessa minnen in i framtiden?

Medverkande:

Piotr Zettinger, som var fyra år när han år 1942 smugglades ut ur gettot i Warszawa genom kloakerna och sedan gömdes tills kriget var över. Piotr lever idag i Sverige och föreläser ofta om sitt liv under kriget och om flykten undan en säker död i förintelselägret Treblinka.

Sanna Sjöswärd, prisad fotograf och författare, vars verk hänger på Nationalmuseum och Nordiska museet. Hon har gett ut flera böcker, senast Hatet mot judarna tillsammans med Björn Wiman (2021).

Malin Thor Tureby, professor i historia vid Malmö universitet som forskar om Förintelseöverlevandes minnesaktivism i ett historiskt perspektiv.

Samtalsledare är Ingrid Lomfors, historiker och tidigare överintendent Forum för levande historia.

Tisdag 10 oktober 2023 18.00, Göteborgs stadsbibliotek

Om utställningen Fading Stories 

1945 hade främlingsfientlighet och rasism lagt Europa i ruiner. Miljontals människor hade mördats i den nazityska folkutrotningen, Förintelsen. De som överlevde kommer inte leva för alltid, men deras berättelser måste göra det.

I utställningen Fading Stories har fotografen Sanna Sjöswärd porträtterat 23 överlevande från Förintelsen. Här berättar de om sina minnen. Några av dem har inte delat med sig av dessa tidigare, medan andra redan för flera år sedan började gå ut offentligt med sina fasansfulla upplevelser.

Utställningen, som väckte stort intresse då den visades på Fotografiska museet i Stockholm 2019, har sedan turnerat på flera håll i landet, bland annat i flera kyrkor, och kommer nu till Göteborgs stadsbibliotek.

Utställningen består av porträttfoton och vittnesmål i form av inspelningar och kortare citat. För att lyssna på deras historier på plats, medtag egen smarttelefon och hörlurar. Berättelserna går även att ta del av på nätet.

Utställningen visas 20/9 - 20/10, Göteborgs stadsbibliotek.