Foto: Kristin Lidell

Möt pressekreterare Torgny Lindén

Varje biskop har ett valspråk, men även pressekreterare Torgny Lindén har en mening som styr hans arbete: En sann och rättvis bild av Svenska kyrkan. På Göteborgs stift arbetar han med pressmeddelanden, omvärldsbevakning och tidskriften Korsväg – men framför allt som kontaktperson för media och journalister.

Torgny Lindén älskar att prata med journalister. Han tror att det kanske inte är en speciellt vanlig inställning, men självklar för en pressekreterare.

– Jag blir så glad när de ringer! Varje gång jag pratar med en journalist ger det mig en chans att berätta om Svenska kyrkans hjärta, vad kyrkan är och gör. Det är min uppgift att inte bara svara på hur många gudstjänster eller besökare vi har, utan också berätta varför vi firar gudstjänst, och vad vi tror att det gör för människor.

– Till exempel när de ringde från GP och frågade ifall utträdessiffrorna kommit, och jag passade på att berätta lite om hur många som faktiskt är medlemmar och om vad vi gör. När den journalisten sedan ringde tillbaka frågade hon om hon fick intervjua biskopen, vilket till slut blev ett stort reportage om hur kyrkan försöker hitta sin roll i en ny tid. Så journalisten fick svar på frågor hon inte visste att hon hade.

För att ge en sann och rättvis bild krävs både kunskap om kyrkan och, ibland, förmåga att hantera en kris eller granskning. Det tycker Torgny är både viktigt och energigivande.

–Jag gillar att ställas inför det oväntade. Jag brukar säga att skicka hellre Uppdrag granskning på mig än be mig göra något administrativt eller kontera något. Jag känner mig tryggare med granskningen än det administrativa.

– Vi vill vara öppna. Bland det roligaste jag läst var efter en granskning av Svenska kyrkan för några år sedan, där en av journalisterna som gjort granskningen skrev ett blogginlägg om att kyrkan uppskattar när man upptäcker missförhållanden, eftersom vi vill att de ska rättas till. Att journalisten upplevde det så gjorde mig otroligt glad.

– Genom åren har jag funderat på om jag ska göra något annat, och jag har stått bredvid postlådan med ansökningar i handen några gånger, men har alltid bestämt mig för att inte skicka dem. Jag vill jobba med något jag tror på. För mig är det viktigt att det finns en värdegrund som jag kan stå för och själv omfatta. Jag har levt i princip hela mitt liv i kyrkan, och det gör att jag kan bottna i min roll.

Och nog bottnar Torgny i Svenska kyrkan. Han beskriver sig som född i ett flyttlass mellan två prästgårdar, och efter några år i en bokhandel i Eskilstuna började han jobba som församlingsassistent. Efter en tid där, följt av Svenska kyrkan i Liverpool, New York och London, hittade han till informationslinjen på Högskolan i Karlstad. Där gjorde han praktik på Karlstads stift, där han sedan var anställd i 29 år, med rollen som pressekreterare som röd tråd. Men livet tar sina vändningar, och 2016 kom han med sin fru Gunilla till Göteborg.

– Alla våra fem barn hade lämnat Värmland, och vi insåg att de inte skulle flytta tillbaka. Då valde vi att flytta efter dem. Så jag sökte lite olika jobb tills det här dök upp, och jag tror jag hade rätt bakgrund för att passa för jobbet.

I vinter går Torgny till slut i pension, efter sina många år i Svenska kyrkans tjänst.

– Jag har jobbat i några fler år än vad jag måste nu, och det är för att jag tycker det är så roligt, utmanande och spännande på jobbet. Det har varit roligt att komma in i arbetslivet här i Göteborg innan vi går i pension, och nu har vi byggt ett stort nätverk att ha kvar även som pensionärer.

– Jag tycker det är väldigt roligt att möta församlingarna också. Både i jobbet, för att göra reportage eller ge stöd i pressfrågor, och på fritiden. Jag och min fru har firat gudstjänst i över 100 kyrkor i stiftet sedan vi kom hit!

Text: Frida Blomqvist

Mer om Torgny