Foto: Frida Blomqvist

Möt ekonom Christina Lagerkvist

En av de många ekonomer som jobbar på Göteborgs stift är Christina Lagerkvist. Hon drivs av att få nya utmaningar, och att hjälpa andra att förstå sig på även så skrämmande ämnen som ekonomi. – Jag har ett otroligt brett jobb där jag verkligen får fiska upp gamla kunskaper, även sådana som jag glömt att jag har med mig.

– Jag är nog lite av en ekonominörd, det märker jag de gånger jag är ute och utbildar. Då går jag verkligen i gång. Ekonomi är något alla har att göra med oavsett jobb, därför är det så viktigt att man förstår grunderna. En gång hade jag en utbildning där jag i början såg att alla sjönk ihop vid ordet ekonomi, men en timme senare hade de blivit engagerade, ställde frågor och tänkte vidare själva. Att få se det hända är jätteroligt.  

Christina arbetar inom stiftets ekonomitjänster, vilket innebär att hon fungerar som stöd inom ekonomi till pastorat och församlingar som använder tjänsterna. Hon agerar både ekonom och controller för de enheter hon arbetar med, vilket innebär att hon sysslar med redovisning, ser till att kostnader och intäkter hamnar rätt, upprättar bokslut, deklarationer, årsredovisningar, budgetarbete med mera.   

– Det kommer många olika frågor från enheterna, allt från konteringsfrågor till vad jag tror om ränteläget om ett år. Det är väldigt roligt att kunna hjälpa till med de frågeställningar de har, och mina enheter har alltid varit positiva, det finns en stark vilja att göra rätt. Upptäcker jag att de gjort fel någon gång beror det aldrig på ovilja, bara okunskap, så min roll behövs.  

– I mitt förra jobb, i kundservice, saknade jag redovisningen och att få utföra saker. Det får jag nu, samtidigt som jag har mycket kontakt och ger service till mina enheter. Det fysiska mötet är viktigt för mig. Jag märker att de, efter att de fått träffa mig, har lättare att ta kontakt med mig, jag är inte bara en främmande ekonom.

Rollen på stiftskansliet dök upp när Christina börjat fundera på att byta jobb. Hon har alltid varit medlem i Svenska kyrkan och tycker mycket om att besöka kyrkor och kyrkorum i stillhet. Men det var inte självklart för henne att söka tjänsten.  

– Från början tänkte jag att det inte var något för mig, men en kollega som tidigare jobbat i Svenska kyrkan sa till mig att jag nog var som klippt och skuren för det här jobbet. Så jag sökte det, lite på prov, och fick det. Jag har lärt mig så mycket här, jag tycker det är så otroligt roligt att få lära mig nya saker. Och kyrkan är verkligen ny för mig.  

Det är lusten att lära som driver Christina allra mest. Hon berättar att hon ofta stöter på gråzoner i sitt arbete, frågor utan självklara svar, som kräver att hon sätter sig in i nya områden.  

– När vi stöter på frågor utan självklara svar tar vi upp det i arbetslaget och vrider och vänder på det tillsammans. Ofta bildar vi en liten arbetsgrupp som undersöker frågan ihop, och blir det riktigt svårt kan vi ta in experthjälp. För det mesta tycker jag det är roligt och jag lämnar sällan ifrån mig saker, jag är för vetgirig för att släppa olösta frågor. Men med kunniga kollegor kan man komma väldigt långt tillsammans.

- Jag har alltid haft som motto i arbetet att försöka göra mig själv arbetslös, men jag har inte lyckats än. Många gånger när jag kommer in i en enhet är det lite oordning, och jag försöker hjälpa dem att komma till ett ställe där vi har koll på verksamheterna, att man vet vad som är vad och att de som arbetar där är trygga i hanteringen. Skulle man någonsin komma hela vägen fram skulle det nog bli lite tråkigt, men det händer aldrig, det dyker alltid upp något nytt. Det är det som gör livet roligt, att man inte vet vad som väntar. 

Text och bild: Frida Blomqvist, kommunikatör

Mer om Christina

  • Namn: Christina Lagerkvist 
  • Ålder: 61 
  • Arbetstitel: Redovisningsekonom 
  • Bor: Tjörn