Foto: Rafal Placek, Mikael Ringlander

Vinnare av Svenska kyrkans filmpris 2021 är filmen Sweat av Magnus von Horn

Biskop Susanne Rappmann delade ut filmpriset Angelos under Göteborg Film Festival.

Juryns motivering

Mellan sociala mediers omättliga hunger efter nya inlägg och den framgångsrika influencerns noggrant uppbyggda bild av sitt jag, tränger sig verkligheten obarmhärtigt på. 

Omskakande som en thriller men utan konstruerade överraskningar, där vi tillsammans når en sorts insikt: I vår mänskliga sårbarhet bor både styrka och skönhet.

En skicklig filmisk gestaltning av samtiden där inte ett ögonblick känns överflödigt.

- Jag är jätteglad för det här priset. För mig handlar Sweat om att våga omfamna det främmande, något jag upplever att Svenska kyrkan också står för, säger Magnus von Horn.

Sweat handlar om fitness-stjärnan Sylwia som brinner för att hjälpa sina hundratusentals följare på sociala medier att hålla igång. Men bakom den peppande fasaden brottas hon alltmer med frågor om närhet och relationer.

- Det är en film som berättar starkt genom sina bilder och som på ett angeläget sätt lyfter fram frågor om mänsklig sårbarhet, säger Mikael Ringlander, ordförande i juryn, där arbetet i år har skett digitalt.

- Det har varit väldigt stimulerande möten via länk, jag är glad över att ha fått arbeta med så enormt filmkunniga personer, säger Mikael Ringlander.

Här kan ni se biskop Susanne Rappmann dela ut priset och läsa juryns motivering och Magnus von Horn berätta från sitt hem i Polen:

Magnus von Horn
Magnus von Horn är uppväxt i Göteborg men bosatt och verksam i Polen, där han studerat regi vid filmskolan i Lodz. Sweat är Magnus von Horns andra långfilm. Hans debutfilm Efterskalv från 2015 belönades med tre Guldbaggar för bästa film, bästa regi och bästa manliga biroll. Båda filmerna hade också sina premiärer på filmfestivalen i Cannes. Magnus von Horn har tidigare också gjort flera kortfilmer, bland annat Utan snö (2011), som också nominerades till en Guldbagge.

Sweat, Magnus von Horn Foto: Natalia Laczynska Lava Films