Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Göteborgs stift kultursamverkan

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Vertical Cinema på Filmfestivalen

Välkomna till helt unik filmvisning i Masthuggskyrkan! Onsdag 31 januari, kl. 17.30-19.30 alt. 20.15-22.15. Biljetter och festivalpass köps i förväg.

Sedan mer än hundra år har filmbilden varit horisontell, trots den mobila vertikala videorevolutionen visas film på biografer och i tv-apparater fortfarande på samma vis som vid tiden för förra sekelskiftet. Vertical Cinema-projektet ändrar på allt detta. Genom en specialbyggd projektor där allting lutats 90 grader möjliggörs storslagna bilder som tornar upp sig för åskådaren och utmanar invanda föreställningar om vad en biograf och en filmbild är och kan vara i framtiden. Vertical Cinema-projektet presenteras för första gången i Norden under Göteborg Film Festival i Masthuggskyrkan, en plats som adderar ytterligare lager till denna spektakulära och helt unika filmupplevelse.

Visningarna genomförs i samarbete mellan Göteborg Film Festival och Svenska kyrkan. 

Vertical Cinema startades 2013, och den första omgången visades på en rad filmfestivaler globalt (Rotterdam, South by Southwest, Melbourne osv). Filmerna är gjorda av internationellt erkända filmare och konstnärer, och ställer en rad intressanta frågor om vad som är möjligt att göra med filmmediet. Det är väldigt direkt, massivt och imponerande, men har också ett stort filosofiskt djup då det bokstavligen ställer vår etablerade bildkultur på ända.

Under 2017 har det kommit nya filmer, vilket gör visningen mycket aktuell. Filmerna är ganska experimentella, men genom att visningsomständigheterna är så spektakulära har de varit väldigt publikt attraktiva när de visats.

Detta sätt att visa film kräver annorlunda tillvägagångssätt och idéer av alla inblandade konstnärer - författare, fotografer, redigerare osv. Effekterna som uppnås är mer intensiva än vid vanlig horisontell filmvisning.

Vertical Cinema 2

Filmerna är producerade med varierande teknik och projiceras med en speciell projektor på en mycket stor vertikal skärm med cinemaskopdimensioner (mellan 8 och 20 m hög och minst 3,4 m bred). Filmen ska visas när det är mörkt ute. Ljudsystemet är mycket kraftfullt.

Såhär säger Mikael Ringlander, Kultursamverkan Svenska kyrkan, en av arrangörerna:

-  Jag ser mycket fram emot att Svenska kyrkan är värd för något som inte visats i Norden tidigare.

Det är inte varje dag ett nytt filmformat presenteras.  Formen känns som gjord för kyrkorummet.

Jag hoppas också att de filmer som skall visas ger ytterligare en dimension till filmen som medium.

De prov jag sett av filmer använder just bilden som upplevelse, inte den talade dialogen.

Här kan ni läsa mer om varje films innehåll. 

Visning 1:
17:30 - 19:30 (paus i mitten)

Visning 2: 
20:15 - 22:15 (paus i mitten)