Foto: Lennart Nilsson

Göteborgsprofiler - fotoutställning i Göteborgs domkyrka 11 september - 8 oktober.

Nyhet Publicerad Ändrad

Ett urval av porträttfotograf Lennart Nilssons bilder av personer inom kultur- och näringsliv, politik eller andra områden från Göteborg och Västsverige. Biskop Susanne Rappmann är porträtterad i boken. En utställning visas även under Fotografiska stråket på Bokmässan.

Vernissage 11 september

Tal och intervjuer av medverkande i boken: Britt-Marie Mattsson, Ann-Sofie Hermansson och Iwar Wiklander. 

Musik av Magnus Rosén, bas och George Keczan, piano.

Signerad bok går att köpa i kyrkan.

Utställning

I Göteborgsprofiler möter du en lång rad personer verksamma inom bland annat kultur, näringsliv och politik, alla med en koppling till Göteborg. Porträtten i boken skildrar personernas egenheter, med deras egna valda kläder och personliga föremål. Fotona är minimalt retuscherade för att fånga det där särskilda som utmärker den individuella människan. Bland andra medverkar biskop Susanne Rappmann, Iwar Wiklander, Mustafa ”Musse” Mohamed, Sissela Kyle, Sven Wollter, Tomas von Brömssen, Ulla Skoog, Glenn Hysén och Viveca Lärn. 

I boken får vi också följa fotografen Lennart Nilsson, från den tuffa uppväxten i Göteborg till yrkesskolans fotograflinje på 1960-talet vidare till den första egna ateljén och alla färgstarka människor han mött under sin resa. Det är en väg kantad av oro och sorg men också av glädje, där det brinnande intresset för fotografi hela tiden lyser igenom.

Lennart Nilsson delar också med sig av sina tankar om hur man skapar porträtt med djup och dynamik, om ljussättning och om tankeprocessen bakom bilden. 

Lennart Nilsson är en prisbelönad porträttfotograf som har varit verksam i nästan 50 år. Han har tilldelats flera priser både nationellt och internationellt, däribland ”Årets Porträttfotograf”, och har genom åren hållit i flertalet seminarier och workshops. År 1974 tog han över Göteborgs äldsta fotostudio, Ateljé Marie, där han fortfarande är verksam idag. Lennart har fotograferat flera av Sveriges viktigaste politiker, företagsledare och kulturpersonligheter.


Nu ges boken Göteborgsprofiler ut på Bokförlaget Arena.
Varmt välkomna att lyssna på ett samtal mellan Lennart Nilsson och Maria Essunger, docent i systematisk teologi med livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet, på Se människan-scenen på Bokmässan söndagen den 1 oktober kl. 16.30-16.50.