Meny

Filmisk salong på Aftonstjärnan under Göteborg Film Festival 2020

Filmisk salong 

Festivalens programkommitté bjuder in till ett nytt koncept: fyra kvällar med film och fördjupande samtal om konsten, livet och samhället på en av stadens charmigaste biografer, Aftonstjärnan.
Varje kväll har ett eget tema och innehåller en filmvisning, paus med dryck, tilltugg och mingel och ett scensamtal där högprofilerade gäster diskuterar kvällens ämne. Det blir tankeväckande, festligt och inspirerande och bjuder på nya insikter och perspektiv. Alltihopa liveströmmas dessutom ut till ett antal biografer runt om i Västra Götalandsregionen, i samarbete med Kulturakademin. Biljetter till Filmisk salong köps med respektive films visningsnummer. 

Ålderism - Marianne Rundström och Ingmar Skoog

Söndag 26 januari
18:00-22:00
Biograf Aftonstjärnan
Vårt samhälle präglas av en omfattande diskriminering mot äldre och stereotypa bilder av hur de är och beter sig. I boken Passé – De ofrivilliga pensionärerna gör tv-journalisten Marianne Rundström upp med gamla föreställningar om åldrandet och ifrågasätter ett åldersnojigt Sverige. Här möter hon föreståndaren för Centrum för åldrande och hälsa, AgeCap, vid Göteborgs universitet, professor Ingmar Skoog, som lanserat begreppet 70 är det nya 20 och som är expert i regeringens delegation för senior arbetskraft. Kvällens film är den finska svarta komedin Ladies of Steel. Biljett köps via filmens visningsnummer.   
Salongsvärd: Camilla Larsson, Göteborg Film Festival. Salongen är ett samarbete med AgeCap.

AI - Sam Ghazi, Olle Häggström och Dorna Behdadi

Tisdag 28 januari
18:00-22:00
Biograf Aftonstjärnan
Den tekniska utvecklingen inom AI är både skrämmande och lockande. Kan AI utmanövrera människan eller är det bara ett smart hjälpmedel? Patologen och författaren Sam Ghazi, aktuell med romanen Teonauterna, möter Olle Häggström, professor i matematisk statistik på Chalmers, med inriktning på existentiell risk och AI-säkerhet, samt Dorna Behdadi, doktorand i praktisk filosofi på Göteborgs universitet, som forskar kring huruvida artificiella intelligenser kan vara moraliskt ansvariga för sina handlingar. Kvällens film är den dokumentära "politiska thrillern" iHuman.  
Salongsvärd: Jonas Holmberg, Göteborg Film Festival. Salongen är ett samarbete med Jonsereds Herrgård, Göteborgs Universitet och Folkuniversitetet.

Mansrollen - Mark Levengood, Ludvig Lindelöf och Nathan Hamelberg

Torsdag 30 januari
18:00-22:00

Mark Levengood Bild: Stellan Herner

Filmen börjar 18.00, paus, samtalet börjar ca 20.00. Café öppet från 17.00.
Biograf Aftonstjärnan
Diskussionen om mansrollen fick ny fart i samband med metoo och överallt höjs nu röster att det är männens tur att på riktigt engagera sig i jämställdhetsarbetet. Hur kan vi utveckla mansrollen och samtidigt undvika marginalisering av unga män? Mark Levengood, som ofta behandlat mansrollen i sitt arbete och som är röst i tv-serien Sällskapet, möter Ludvig Lindelöf, präst och feminist, samt Nathan Hamelberg, skribent och metodutvecklare på Machofabriken, som arbetar med unga för att förändra normerna runt manlighet.

 

 

Glesbygd - Marit Kapla och Po Tidholm

Fredag 31 januari
18:00-22:00

Marit Kapla Bild: Ola Kjelbye

Filmen börjar 18.00, paus, samtalet börjar ca 20.00. Café öppet från 17.00.
Biograf Aftonstjärnan
Konflikten mellan stad och landsbygd håller på att skärpas och skillnaderna mellan det urbana och det rurala Sverige växer sig större. Vad beror det på och vad kan man göra för att vända utvecklingen? Författaren och journalisten Po Tidholm har ofta återkommit till landsbygden som tema i sitt arbete och föreläser runt glesbygd, global ekonomi och stadsutveckling. Här möter han författaren och journalisten Marit Kapla, som 2019 tilldelades Augustpriset för sin debutbok Osebol, till vilken hon intervjuat hela sin gamla hemby.

Kvällens film är den isländska dramakomedin Mjölkkriget/The County. 

Salongsvärd: Tobias Åkesson, Göteborg Film Festival. Salongen är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Svenska kyrkan.   

Po Tidholm Bild: Peter Hoelstad

De filmiska salongerna streamas live och kan upplevas på ett antal biografer
Mansrollen:
Borås Röda Kvarn
Götene Göta Lejon
Lerum Tollereds bio 
Lerum Bio Vågen
Åmål Saga bio
Glesbygd:
Götene Göta Lejon
Lerum Tollereds bio 
Lerum Bio Vågen
Åmål Saga bio