Foto: Mikael Ringlander

Erövringen av Amerika i Colombus fotspår - filmat författarsamtal med Per Starke

Nyhet Publicerad

Från Göteborgs stadsbibliotek visas här samtalet med stiftsprost Fredrik Ivarsson om boken Erövringen. Fokus på 1500-talet, då Spanien var den dominerande makten och hur händelserna under århundradet har påverkat världen.

Ett samtal om de spanska conquistadorerna och erövringen av Amerikas kulturer, språk och tro. Om varför det är viktigt att förstå vår historia för att förstå vår samtid.

Hernán Cortés och Bartolomé de Las Casas var lika gamla, studerade i samma stad och var bland Amerikas första conquistadorer. De reste i Columbus fotspår för att erövra mark, guld och ära. Den förra utvecklades till en av historiens grymmast erövrare, den senare till urfolkens ivrigaste försvarare.

Utifrån sin andra roman om Europas historia - Erövningen - berättar Per Starke om européernas grymheter, penningbegär och patriarkala kultur. Makten och kyrkan i osalig samverkan. Vi får följa berättelsen om Hernán Cortés, tolken Malintzin och deras gemensamma son Martín.

Samtalet breddar förståelsen för bokens berättelser. Aztekernas samhällsuppbyggnad och hur det var möjligt att deras kultur kunde förstöras så snabbt. Kvinnornas starka ställning som raserades av européerna och mycket annat. Du behöver inte ha läst boken för att lyssna på författarsamtalet.

Samtalsledare: Fredrik Ivarsson, stiftsprost i Göteborgs stift

Samtalslängd: 60 minuter.

Programmet är ett samarbete mellan Stadsbiblioteket och Se människan-scenen, Svenska kyrkan, på Bokmässan och Sensus, som i en serie program under våren 2024 lyfter aktuella böcker. Boken utges på Bokförlaget Korpen.

Blir du intresserad av att läsa boken? Länk till beställning finns här.

Per Starke

Född och uppvuxen i Göteborg och arbetar han som chef inom Svenska kyrkan med ansvar för samverkan och digitalisering.

Hans debutroman Den florentinska liljan är en bildningsroman om 1400-talets Europa.

Erövringen är en fristående uppföljare som ledsagar läsaren genom 1500-talet.

Har även givit ut Generalsekreteraren - en ledarskapsbok baserad på Dag Hammarskjölds liv och ledarskapsgärning.