Foto: Magnus Aronsson, Ikon, C Sturmark

Ärkebiskop Antje Jackelén medverkar i ett poddsamtal med Åsa Wikforss om lärdomar och insikter genom pandemin

Sociala distanser är huvudfokus på Göteborg Film Festival 2021. Pandemin har fått djupgående sociala och psykologiska effekter på samhället, filmen och enskilda människor. Som inspiration för diskussionerna finns filmen Time to pause av Alistar Morrison.

Sociala distanser – huvudfokus på Göteborg Film Festival 2021

I filmprogrammet vid Göteborg Film Festival 2021 kommer Fokus: Sociala distanser att utforska den nya värld som uppstått i pandemins spår. Vi har aldrig varit längre ifrån varandra, samtidigt som vi sett nya uttryck för gemenskap och kreativitet. Bland annat har filmskapare i isolering hittat helt nya sätt att göra film. I Fokus: Sociala distanser undersöks den nya genre med filmiska experiment som uppstått under pandemins begränsningar, men det visas också filmer som inte handlar direkt om hälsokrisen, utan på olika sätt ger perspektiv på de omvälvande känslomässiga erfarenheter av bland annat avstånd, misstänksamhet och solidaritet som format oss och våra samhällen under det senaste året. 


I ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Svenska kyrkan anordnas ett tematiskt samtal med utgångspunkt från fokuset. 


Samtal med Antje Jackelén och Åsa Wikforss

Vilka lärdomar, insikter och erfarenheter kan vi ta med oss från pandemin? Vad har vi lärt oss som gör att vi kan leva våra liv på ett bättre och klokare sätt, nu och i framtiden? Och hur ska vi göra för att inte glömma bort detta när livet kanske ska bli "som vanligt” igen. Ärkebiskop Antje Jackelén, som nyligen kommit ut med boken Otålig i hoppet – teologiska frågor i pandemins skugga, och filosofiprofessorn Åsa Wikforss, ledamot i Svenska Akademien och författare till boken Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender, samtalar med Camilla Larsson, programchef för seminarier på Göteborg Film Festival. Förutom sina egna verk och tankar har de festivalfilmen Time to Pause, som inspiration. 


Time to pause av Alistar Morrison 

Brittiske fotografen Alistair Morrison är världskänd för sina porträtt av rockstjärnor, skådespelare, författare, politiker och makthavare. När lockdown är ett faktum isolerar han sig i sin studio och bestämmer sig för att – kosta vad det kosta vill –fortsätta arbeta, utifrån de förutsättningar som nu finns. Istället för ateljé-sessioner med Springsteen, Ringo Starr, Smokey Robinson och Van Morrison, intervjuar och fotograferar han nu helt vanliga människor, genom sin dator. Förutom fantastiska bilder blir resultatet också en livskraftig film som bär vittnesmål från jordens alla hörn, som binder människor samman och som ger inspiration och hopp. Och som visar att skapandet och konsten aldrig låter sig stoppas.