Foto: Cato Lein

Litterär gudstjänst under Bokmässan 2020

Lugn i själen – En litterär gudstjänst om existens och livsförvirring. Sänds i P1 söndagen den 27 september kl. 11.00-12.00 och därefter via länken här.

Årets litterära gudstjänst har utgångspunkt i poeten, dramatikern, teaterdirektören och akademiledamoten Kristina Lugns (1948–2020) dikter och texter. Lugns poesi är en sorts rollpoesi med skenbara bekännelser och bisarr galghumor. Det handlar ofta om döden, ensamheten, rädslan för medelåldern, och en kvävande, men alltid eftersträvad normalitet – både i henne poesi och dramatik.

När Kristina Lugn tilldelades 2014 års Karamelodiktstipendium löd motiveringen: "För att hon med sitt egenartade sinne för skönheten i det obegripliga – humoristiskt och drastiskt – berör till eftertanke och engagemang. Med poetens känsla och till vår fröjd och berusning, lyckas hon få oss att bättre förstå det svenska språket.”

Medverkande: Helena Ek och Peter Jansson, sång och kontrabas, framför två egna tonsättningar, och Mirja Burlin läser dikter.

Gudstjänsten sänds från Hagakyrkan i Göteborg och leds av församlingsherde Elisabeth Magnusson Rosengren. Producent för gudstjänsten är Neta Norrmo.

 Länk till den litterära gudstjänsten 2020 i SR P1.