Foto: Stellan Herner

Mark Levengood inleder varje dag med morgonmeditationer

Svåra frågor med humor och medmänsklighet. Här följer en kort intervju inför Se människan 2020.

Mark Levengood väjer inte för de svåra frågorna, utan närmar sig dem med en blandning av humor och allvar. Och alltid med en djupt medmänsklig klangbotten. Så också under årets digitala Bokmässa, där morgonmeditationer signerade Mark Levengood inleder de tre mässdagarna på Se människan-scenen.

 

– Se människan har en väldigt kvalitativ publik som är där för att verkligen lyssna, så det är väldigt hedrande att få bära den här uppgiften.

 

För att hitta den rätta tonen i morgonmeditationerna letar han i vardagens sprickor, i stunderna där något går fel. För alla gör fel ibland, men det viktiga är hur både vi själva och omgivningen hanterar egna och andras misslyckanden.

 

– Det handlar om tröst och om att misslyckas ibland. För det är misslyckandena som är intressanta. Tänk bara på Sommar-programmen om folk som är lyckade, de är ju skittråkiga, det finns inget att lära sig. Så jag kommer prata om hur viktig medmänskligheten är och att vi behöver knuffa på och stötta när det går åt helvete. Utgångspunkten är min nya bok Vi får väl trösta varandra, där tröst går som en slags pelare genom hela boken.

 

Boken bygger på texter ur radioprogrammet Tankar för dagen, där Mark under två decennier några gånger om året pratat om olika ämnen som ligger honom nära. Alltid med humor och värme, men stundvis också med ett djupt allvar.

 

Att det blev en bok beror på att han fick tid över när många uppdrag ställdes in under våren på grund av den pågående Coronapandemin.

 

– Det kan se ut som en plan, men det är det inte. Jag fick frågan om morgonmeditationerna och tackade ja före Coronan och hade precis börjat gräma mig över vad jag skulle prata om. Så att vi hann färdigställa boken blev en lycklig slump mitt i allt elände.

 

Till skillnad från tidigare år spelas årets morgonmeditationer in i förväg, något som en morgontrött Mark Levengood inte kan göra annat än uppskatta. Han har också ett extra varmt öga till Uppsala domkyrka, där inspelningarna sker.

 

– När jag var ny på radion åkte jag med en reporterkollega Uppsala för att träffa ärkebiskopens fru. Jag vet inte riktigt varför jag skulle med, men jag blev så star struck att jag blev alldeles tyst, vilket inte gör sig så bra i radio. Och nu, många år senare, får jag själv prata i kyrkan. Det är många vändningar i en människas liv.

 

Text: Anna Rikner

 

Morgonmeditationer med Mark Levengood visas fredag 25, lördag 26 och söndag 27 september kl. 09.15 - 09.25. Mark läser då ur sin bok Vi får väl trösta varandra.