Scenprogram Se människan

På Se människan-scenen är människovärdet i centrum. Här får du möta aktuella författare i samtal om livsfrågor, tro och vad det egentligen innebär att vara människa.

Läs mer om årets Se människan och se alla författarsamtal på vår Youtubekanal. Nedan hittar du programmet för samtalen på Se människan-scenen som finns på plan 2.

Torsdag 28 september

 

Var morgon ny – morgonmeditation

09.15 – 09.25

2017 markerar 500 år av reformation och årets morgonmeditationer utgår från begreppet nåd, centralt för lutherskt tänkande och teologi. Vad är nåd? Och hur möter den oss? Biskop Per Eckerdal håller morgonens meditation.

En plats för mig

09.30 – 09.50

Hur vet man att man hittat rätt i livet? Tomas Sjödin hade passerat femtio, varit yrkesverksam i trettio år, fått tre barn och förlorat två av dem, innan han insåg vikten av att hitta en särskild plats där man får finnas till för någon annan och drömmar uppfylls. Han samtalar med Caroline Krook.

Medarrangör Libris förlag och Studieförbundet Bilda
ID: 421

Livet enligt Åsa Moberg

10.00 – 10.20

Skrivande, kärlek och politik har präglat Åsa Mobergs liv. Inte minst kampen för friheten att få vara sig själv både i relationer, som skrivande människa och politisk varelse. Nu är hon aktuell med en självbiografi med titeln Livet. Hon samtalar med Ludvig Lindelöf.

Medarrangör Natur & Kultur
ID: 442

De saligas ängder

10.30 – 10.50

I PC Jersilds nya roman Tivoli har kinesiska investerare förvandlat Gröna Lund till ett exklusivt seniorboende med karaoke, bingo och andra nöjen. Dessutom ingår en livförsäkring med 100 års garanti. PC Jersild samtalar med Dan-Erik Sahlberg om vårt förhållande till åldrandet och döden.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag
ID: 303

Vår bild av pojkar

11.00 – 11.20

Det är fortfarande skillnad på hur vi bemöter pojkar och flickor. Något som fick Åsa Anderberg Strollo att skriva böckerna om åttaårige Bruno som tampas med livet med medgångar och motgångar. Hon samtalar med Ludvig Lindelöf om våra föreställningar kring vad det är att vara pojke.

Medarrangör: Alfabeta
ID: 328  

Leva med sin oro 

11.30 – 11.50

Att oroa sig är allmänmänskligt och till och med konstruktivt ibland, men om varningslampor ständigt är på förvandlas livet till en utmattande kamp mot potentiella faror och problem. Anna Kåver samtalar med Jonas Eek om hur vi kan förstå vår oro och leva med tillvarons ovisshet.

Medarrangör: Natur & Kultur och S:t Lukas.
ID: 449

Under röda fanor

12.00 – 12.20

Jan Guillous nya bok handlar om 1900-talets mest mytomspunna årtal 1968 och den då framväxande vänsterrörelsen. Han samtalar med Elisabet Petterson om den tid som danade hans generation.

Medarrangör: Piratförlaget
ID: 478

Inte tro eller vetande. Både och.

12.30 – 12.50

Att bevara djupet i kristen tro och rädda planeten är det samma sak? Det menar prästen Sven Hillert i sin bok Tro i hållbar utveckling. En tro i hållbar utveckling blir till stöd för ett samhälle i hållbar utveckling. Han samtalar med Gunilla Kindstrand.

Medarrangör: Argument Förlag
ID: 333

Längta hem

13.00 – 13.20 

I sin nya bok försöker litteraturvetaren John Sjögren spåra vägen hem med hjälp av ett antal konstnärskap och en och annan teolog. Han samtalar med Caroline Krook om längtan efter en hemkomst och efter den människa man innerst inne är.

Medarrangör: Artos & Norma Bokförlag
ID: 336

Barn och sorg

13.30 – 13.50

Jennie Persson har intervjuat barn om sorg och saknad. Till exempel Charlie som säger att han aldrig förstod hur sjuk hans pappa var innan han dog och som inte kunnat gråta så mycket som han velat. Jennie Persson samtalar med Anders Wejryd om att hjälpa barn som sörjer.

Medarrangör: Natur & Kultur
ID: 445

Bonjour tristess, vänskap och samtal.

14.00 – 14.20

I sin nya bok Från ett cafébord i Paris gör Owe Wikström en djupdykning i tre av livets mest centrala teman: vad är vänskap, hur hanterar man leda och varför är det ibland poänglösa småpratet så viktigt för mänskligt samspel? Han samtalar med Kajsa Wejryd.

Medarrangör: Libris förlag och Studieförbundet Bilda
ID: 425

Bilder på liv och död

14.30 – 14.50

Paul Hansen är pressfotograf på DN. Being there är hans första stora retrospektiv. Han samtalar med Ulf Sjögren om platserna, händelserna och människorna bakom bilderna. Om varför bildjournalistik är viktigt och hur man som fotograf ofta känner sig otillräcklig i mötet med människor.

Medarrangör: Bokförlaget Max Ström
ID: 524

Sverige i svart

15.00 – 15.20

Niklas Gårdfeldt Leavy arbetar med att ge ut böcker om pedagogik, men hans egen nya bok är en kriminalroman, den första i en planerad trilogi. I Nattviol löser hans hjältinna Ebba Lindh brutala mordfall i ett undergångsmärkt svenskt samhälle. Författaren samtalar med sin förläggare Jonas Axelsson om kriminalromanen som samhällskritik.

Medarrangör: Bokförlaget Polaris
ID: 360

Mannen i Damaskus

15.30 – 15.50

Alois Brunner, en av Eichmanns närmaste medhjälpare, anses ansvarig för att över 100 000 personer deporterades till nazisternas förintelseläger, men har aldrig kunnat ställas inför rätta. I Eric Ericson och Susanna Wallsténs bok vävs berättelsen om deras jakt på Brunner samman med situationen i Syrien, storpolitik och etik. De samtalar med Alf Linderman.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag
ID: 310

Ett liv för andra

16.00 – 16.20

Svenska Ingrid le Roux har levt och verkat ett helt liv som läkare i Sydafrika och varit djupt engagerad i kampen mot apartheid. Ärkebiskop Desmond Tutu har kallat henne för ”Guds gåva till Afrika”. Nu kommer boken om hennes liv. Hon samtalar med Gunilla Hallonsten.  

Medarrangör: Verbum
ID:427

Just nu jag här

16.30 – 16.50

Elise, huvudpersonen i Isabelle Ståhls debutroman är en Stockholmstjej med mobilen ständigt påslagen. Hur ska hon annars fixa tinderdejter, klubbkvällar, antidepressiva och de tillfälliga ströjobb som erbjuds? Isabelle Ståhl samtalar med Kicki Byström om längtan efter kärlek i en tid där alla ord förlorat sin mening.

Medarrangör: Natur & Kultur
ID 530

Tännsjö tänker tillbaka

17.00 – 17.20

I slutet av sextiotalet tog filosofen Torbjörn Tännsjö steget från pacifism och en vag vänsterinställning till en genomtänkt kommunistisk doktrin. I sin bok Vänsterdocenten frågar han sig hur de idéer som han en gång tog strid för växt fram och hur de bäst kan förvaltas i vår tid. Han samtalar med KG Hammar.

Medarrangör: Fri tanke förlag
ID: 379

 

Familjen

17.30 – 17.50

I sin nya roman skildrar Kjell Johansson en familj i tre generationer, från andra världskriget fram till idag, En berättelse om trohet och svek, klasskamp och krig, hemligheter och sanningar i svensk efterkrigstid. Han samtalar med Lena Sjöstrand.

Medarrangör: Weyler Förlag

Fredag 29 september 2017

 Var morgon ny – morgonmeditation

9.15 – 9.25

2017 markerar 500 år av reformation och årets morgonmeditationer utgår från begreppet nåd, centralt för lutherskt tänkande och teologi. Vad är nåd? Och hur möter den oss? Författaren och teologen Jesper Svartvik håller morgonens meditation.

Tron mitt i kampen 

09.30 – 09.50

Den tyske teologen och motståndskämpen Dietrich Bonhoeffer är Martin Linds ständige följeslagare. I sin Med Gud lever vi utan Gud delar han tankar som inspirerats av Bonhoeffers texter och formulerats i en tid av egen sorg och personlig förlust. Martin Lind samtalar med Agneta Lagercrantz.

Medarrangör: Argument Förlag
ID: 332

Språkets kraft

10.00 – 10.20 

Theodor Kallifatides bestämde han sig för att sluta skriva och drabbades av vilsenhet. Men en mening på modersmålet grekiska öppnade för något nytt och för boken Ännu ett liv, en filosofisk skrift om minnet, språket, kärleken och tidens gång. Han samtalar med KG Hammar.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag
ID: 304

Leva med släktens sår

10.30 – 10.50

Astrid Seebergers roman Nästa år i Berlin handlar om de outplånliga spår som andra världskriget satt i hennes tyska familj, om att komma som flykting till Sverige och om ödet att leva i exil. Hon samtalar med Björn Vikström om hur historien lever vidare i oss som lever nu.

Medarrangör: Weyler Förlag
ID: 522    

Tiden går som den vill

11.00 – 11.20

Vad är egentligen tid? Och varför sniglar den sig fram ibland, men går alldeles för fort när man minst önskar det? I Tidenboken, tar författaren och illustratören Pernilla Stalfelt läsaren med på en tidsresa i alla riktningar. Hon samtalar med Lotta Fång.

Medarrangör: Rabén & Sjögren
ID: 484

Allas älskare, ingens älskling 

11.30 – 11.50 

Per Hagman är tillbaka med en självbiografisk roman om livet utanför den borgerliga normen med fast arbete, fasta kostnader, fasta rutiner. En bok som väcker frågor om vad livet egentligen går ut på, vad det är som gör det värdefullt. Han samtalar med Magnus Sundell.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag och Studieförbundet Bilda
ID:306

Livets ord del 1 

12.00 -12.20

I början av 80-talet mötte journalisten Thomas Arnroth Jesus i badkaret. I serieromanen Livets ord Del 1 berättar han med humor och värme om hur han fick sparken från jobbet som lärarvikarie efter att ha försökt frälsa sina elever, skrev boken ”Bli vis på bibelns vis”, gjorde en musikal om abort och gick med i Livets Ord. Han samtalar med Dan-Erik Sahlberg.

Medarrangör: Galago
ID: 383

Medfött underläge

12:30-12:50

Skådespelaren och författaren Lo Kauppis nya roman handlar om två kvinnor vars liv börjar på samma sätt, men utvecklas i olika riktningar. Lo börjar på Teaterhögskolan medan Lena fastnar i missbruk. Lo Kauppi samtalar med Katinka Randin om klassresor och om att leva med ett medfött underläge.

Medarrangör: Leopard förlag
ID: 410 

Så här upphör världen

13.00 – 13.20

Hur lever den som vet att världen snart kommer att gå under? Det frågar sig Philip Teir i sin nya roman om ett äkta par vars underliggande konflikter blossar upp och katastrofen hotar. Philip Teir samtalar med Esbjörn Hagberg.

Medarrangör: Natur & Kultur
ID: 531

 

 Inte allena?

13.30 – 13.50

Hur ska man förstå Martin Luther och reformationen? Kom Luther med något banbrytande nytt eller ska reformationen förstås inte i opposition utan snarare i symbios med andra kristna traditioner? Joel Halldorf och Patrik Hagman samtalar med Elisabeth Gerle om sin bok Inte allena.

Medarrangör: Libris förlag och Studieförbundet Bilda
ID: 424

Det som pågår i periferin

14.00 – 14.20

John Ajvide Lindqvist är tillbaka med romanen X – Den sista platsen där krafter bortom människans kontroll sipprar in i höghusområdet Gårdsstugan och förändrar staden och dess förorter. Författaren knyter samman trådarna från de tidigare romanerna Himmelstrand och Rörelsen i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg

Medarrangör: Ordfront förlag
ID: 472

Blixt från oklar himmel

14.30 – 14.50

Serietecknaren och satirikern Sara Granér debuterar som poet. Med ordvitsar som samtidigt har den svärta och politiska indignation som präglar hennes seriekonst. Hon samtalar med Kicki Byström om varför hon valt en så föraktad och tramsig konstform som ordvitsen.

Medarrangör: Galago
ID: 382

På flykt genom Europa

15.00 – 15.20

Romanen Tiden är inte än handlar om en värld präglad av undergångsstämningar och människor på flykt som har stora likheter med vår egen. Fast året är 1350 då en kvinna vandrar mållöst genom ett ödelagt och pestdrabbat Europa. Elin Boardy samtalar med Lars Gårdfeldt.

Medarrangör: Wahlström & Widstrand
ID: 506

 Den som går på tigerstigar

15.30 – 15.50

Helena Thorfinn samtalar med Henrik Grape om viljan att göra gott och våra moraliska tillkortakommanden. Sofia, huvudpersonen i Thorfinns nya roman, arbetar för jämställdhet och mänskliga rättigheter i Bangladesh. Men hennes livsval leder inte alltid till det som är bäst för andra.

Medarrangör: Norstedts 
ID: 462

 Lars Levi Laestadius kokar björn

16.00 – 16.20

Mikael Niemis nya roman handlar om väckelserörelsens dynamik, om överhetens misstro och tornedalingarnas okritiska tilltro till prästen och väckelsepredikanten Lars Levi Laestadius. Men Koka björn är också en sorts kriminalhistoria och förstås en riktig skröna. Mikael Niemi samtalar med Claes-Bertil Ytterberg.

Medarrangör: Piratförlaget 
ID: 480

Har vänstern makten över kyrkan?

16.30 – 16.50

Med jämna mellanrum ser vi debatter om politiseringen av Svenska kyrkan. Inte sällan är temat att andlighet och teologi har ställts i skuggan av ett samhällsengagemang i linje med den profana vänsterns agenda. Johan Sundeen menar att arvet efter 1968-rörelsen tydligt präglat inflytelserika opinionsbildare inom kyrkan. Han samtalar med Björn Vikström.

Medarrangör: Bladh by Bladh
ID: 527

Himmel och helvete

17.00 – 17.20

Emanuel Swedenborg var på sin tid, vid sidan om Linné, världens mest berömde svensk. Ett universalgeni, både vetenskapsman, uppfinnare, bibeltolkare och andeskådare, som kom och gick fritt i såväl himmel som helvete. Ernst Brunner samtalar med Caroline Krook om sin biografi, Darra.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag
ID: 305

 Måltidens magi   

17.30 – 17.50

Att äta tillsammans är viktigt för många former av gemenskap. Men idag spelar den gemensamma måltiden allt mindre roll. Vad gör det med oss att vi äter framför datorn, i bilkön och i pensionärslägenhetens ensamhet? Tänk om hur vi äter är lika viktigt som vad. Mats-Eric Nilsson samtalar med Martin Lind.

Medarrangör: Ordfront förlag
ID: 468

Jerusalem & jag 

18.00 – 18.20
   
Anita Goldman har skrivit en blandning mellan självbiografi och essä med utgångspunkt i sin förra hemstad Jerusalem. En stad som är utvald och helig för flera religioner, men också är ständigt konfliktfylld. Hon samtalar med Antje Jackelén.

Medarrangör: Natur & Kultur
ID: 436

Lördag 30 september 2017

Var morgon ny – morgonmeditation

9.15 – 9.25

2017 markerar 500 år av reformation och årets morgonmeditationer utgår från begreppet nåd, centralt för lutherskt tänkande och teologi. Vad är nåd? Och hur möter den oss? Religionsfilosofen Karin Johannesson håller morgonens meditation.

Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur

9.30 – 9.50

Genom akvareller, vykortshälsningar och brev skapas i nya boken ett möte mellan Lars Lerin och Carl Larsson. Den handlar om det ständiga resandet ut i världen, om längtan hem och kärleken till det vardagliga och nära. Lars Lerin samtalar med Sören Dalevi.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag
ID: 302

 Vi som älskade varandra så mycket

10.00 – 10.20

Hur kan två människor som nyss var förälskade och allt för varandra distansera sig och knappt stå ut med den andra? Och finns det något man kan göra åt det? Psykologerna Anders Nyman och Allan Linnér från SR:s Radiopsykologen som skrivit Kärlekens koreografi samtalar med Anne-Louise Eriksson.

Medarrangör: Natur & Kultur
ID: 450

Ärkebiskopen möter - Samar Yazbek

10.30 – 10.50

Den syriska journalisten och författaren är tillbaka med en roman om inbördeskrigets fasor. Hon som vandrar handlar om en ung flicka som lever fastbunden i ett rum i krigets Syrien. Samar Yazbek samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén. Samtalet förs på engelska 

Medarrangör: Ordfront förlag
ID: 471

Ensamheten värst

11.00 – 11.20

Siri Johansson levde som hemmafru i Ångermanland, och började skriva dagbok då hennes make dog. Under de sista 18 åren i livet blev skrivandet ett sätt att hantera känslorna av ensamhet i vardagen. Hennes son, Sven Teglund har samlat hennes poetiska texter. Han samtalar med Erika Hedenström.

Medarrangör: Teg Publishing
ID: 494

Absolut svensk

11.30 – 11.50

Komikern Soran Ismail har rest till Kurdistan som hans föräldrar en gång flydde från och mött IS skövlingar där. I sin bok berättar han också om hur han som liten blev kallad svartskalle redan i sandlådan och lärde sig att rasism är en del av den svenska vardagen. Han samtalar med Pontus Bäckström.

Medarrangör: Wahlström & Widstrand
ID: 505

Medan barnen brann i Berlin

12.00 – 12.20

Vid andra världskrigets slut drömde alla om fred i det pinade, sönderbombade Europa. Historikern Yvonne Hirdman har läst vad dagstidningarna skrev dag för dag. Hon samtalar med Alf Linderman om Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin och om vad som egentligen är möjligt att greppa för den som lever mitt i ett dramatiskt historiskt skeende.

Medarrangör: Ordfront förlag
ID: 473

Vårt behov av stillhet 

12.30 – 12.50

Författaren och äventyraren Erling Kagge har sökt stillhet på fantastiska resor, utsvulten vid Nordpolen och mitt i Los Angeles trafikbrus. Han samtalar med Lena Sjöstrand om vad stillhet egentligen är, hur man finner den och varför den är viktigare än någonsin.

Medarrangör: Wahlström & Widstrand
ID: 499 

 Är vi framme snart?

13.00 – 13.20

Per Wirtén har åkt tåg genom Europa, en världsdel som hårt prövad av finans- och flyktingkriser rör sig bort från den politiska samarbetstanken. Av det en gång så stolta och ambitiösa fredsprojektet återstår, menar han, endast en valutaunion utan gemensam politisk moral och ideologi. Han samtalar med Cristina Grenholm.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag
ID: 313

Slå rot, ta höjd 

13.30 – 13.50

Vi människor behöver både rötter och vingar. Rötter för att kunna stå stadiga och starka och vingar för att leva helt och fullt och förverkliga våra drömmar. Författaren och psykoterapeuten Göran Larsson samtalar med Kristin Molander om vägar till identitet, integritet och självkänsla.

Medarrangör: Libris förlag och S:t Lukas
ID: 416

Berätta om mörkret

14.00 – 14.20

Kjell Westös nya roman Den svavelgula himlen handlar om den mäktiga Helsingsforsfamiljen Rabell, om kärlek och vänskap. Men den är också en genomlysning av hur våra drömmar och föreställningar färgas av kön, klass och tidens gång. Han samtalar med Elisabet Pettersson.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag
ID: 315

 Ögon känsliga för grönt 

14.30 – 14.50

I en tid när manliga trubadurer dominerade scenen förnyade Barbro Hörberg genren med sina låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Alexandra Sundqvist, som skrivit den första biografin, samtalar med Lotta Fång om en konstnär som ville göra livet större genom att ifrågasätta outtalade regler.

Medarrangör: Ordfront förlag
ID: 470

Ditt liv och mitt

15.00 – 15.20

I sin nya roman fortsätter Majgull Axelsson sitt utforskande av folkhemmets mörka baksida. Hon samtalar med Esbjörn Hagberg om hur de allra svagaste i samhället, de psykiskt och fysiskt handikappade behandlats i Sverige i modern tid.

Medarrangör: Brombergs Bokförlag
ID: 370

Levande amazon

15.30 – 15.50

Poeten Karin Boye var feminist, intresserad av psykoanalys, filosofi och politik och en fri och självförsörjande penna. Hon var i sin tid också en djärv röst för homosexuellas frigörelse. Johan Svedjedal samtalar om nya biografin med Lars Gårdfeldt. 

Medarrangör: Wahlström & Widstrand
ID: 504

 

Om hur Gud blev människa och vad det har med oss att göra

16.00 – 16.20

Vi har aldrig sysslat så mycket med oss själva och med hur vi mår, men ändå mår vi inget vidare. Så är det säkert att andlighet är en hjälp att hitta oss själva? Kanske går den ut på något helt annat? Magnus Malm samtalar med KG Hammar om sin bok Samtidigt.

Medarrangör: Artos & Norma Bokförlag
ID: 338
 

Här är alla vi

16.30 – 16.50

Livet är en rörelse där vi i ena stunden är utanför, i nästa del av en gemenskap. Och då är det vi som har makten att bestämma vilka som släpps in; i leken, på arbetsplatsen och i landet. Om detta har Åsa Lind skrivit och belgiska Ingrid Godon illustrerat en barnbok, Här är vi. De samtalar med Lena Sjöstrand. Samtalet förs på engelska

Medarrangör: Lilla Piratförlaget
ID: 430

Flygt om flykt

17.00 - 17.20

Romanen Flyktväg utspelar sig i ett centraleuropeiskt land några år fram i tiden. En regim har stängt gränserna och förföljer flyktingar som sökt sig till landet. Torbjörn Flygt samtalar med Jonas Eek, om vad vi människor är beredda, och inte beredda, att göra för att hjälpa våra medmänniskor.

Medarrangör: Norstedts
ID: 463

Nätets dunkla värld  

17.30 – 17.50

I Det svarta nätet begår en grupp kvinnor självmord efter att ha utsatts för näthat sedan de stuckit ut hakan i olika frågor. Men är det verkligen så enkelt? Skotska deckardrottningen Val McDermid samtalar med Sara Wrige om hat på nätet och om varför våld drabbar kvinnor. Samtalet förs på engelska

Medarrangör: Alfabeta
ID: 324

Söndag 1 oktober 2017

Var morgon ny – morgonmeditation

9.15 – 9.25

2017 markerar 500 år av reformation och årets morgonmeditationer utgår från begreppet nåd, centralt för lutherskt tänkande och teologi. Vad är nåd? Och hur möter den oss?  Björn Sandmark, chef för Göteborgs stadsteater håller morgonens meditation.

Barn till lägstbjudande

9.30 – 9.50

Samtidigt som grunden lades för det moderna välfärdssamhället pågick en omfattande fosterbarnsindustri i Sverige. Så kallade oäkta barn såldes till lägstbjudande, utnyttjades som arbetskraft och vanvårdades till döds. Eva F Dahlgren samtalar med Annika Broman.

Medarrangör: Bokförlaget Forum, Sensus
ID: 348

Hej syster! 

10.00 – 10.20

Navid Modiri har skrivit en bok om sitt liv, flykten från Iran och känslan av att inte riktigt höra hemma i någon av sina båda världar, av mellanförskap. Men också om sitt engagemang i integrationsfrågan. Han samtalar med Marika Palmdahl.

Medarrangör: Bokförlaget Forum
ID: 356

Sagor om natten

10.30 – 10.50

Kitty Crowther har belönats med ALMA-priset, barnbokspriset till Astrid Lindgrens minne. Och precis som Astrid Lindgren så är hon obrottsligt solidarisk med den som är liten. I hennes bilderböcker möter den klassiska sagan den verklighet som dagens barn lever i. Hon samtalar med Erika Hedenström.

Samtalet förs på engelska.

Medarrangör: Lilla Piratförlaget
ID: 431

Skäl att tro

11.00 – 11.20

Var kan den moderna människan finna bärande skäl för sin tro? I Gud i verkligheten inbjuder journalisten och prästen Eva Cronsioe den katolske mystikern Ignatius av Loyola, teologen och kväkaren Emilia Fogelklou samt den lutherske etikern K.E. Lögstrup till ett möte med den egna tron. Hon samtalar med Eric Schüldt.

Medarrangör: Artos & Norma Bokförlag
ID: 337

Osynliga rötter

11.30 – 11.50

Genom Sveriges historia har samer tvingats byta namn, tvångsförflyttats och tvångskristnats. Samers historia och kultur har tryckts undan. Ann-Helén Laestadius har skrivit Ingen annan är som du, om en helt vanlig tonårstjej som tvingas upptäcka att förtrycket sätter spår också idag. Hon samtalar med Gunilla Hallonsten.

Medarrangör: Rabén & Sjögren
ID: 486

Självhatets marker och de förlorade möjligheternas ö

12.00 – 12.20

För ett par år sedan besökte Sigge Eklund och Alex Schulman Se människan-scenen för att tala med KG Hammar om vårt förhållande till tid. Nu är de tillbaka för att fortsätta samtalet. Denna gång om den rumsliga aspekten av vår existens. Målet är att förstå vad det innebär att vara människa.

Medarrangör: Bookmark Förlag
ID: 365

Skapelsen är ännu ofullbordad. Det är oss den hoppas på.

12.30 - 12.50

I Kjell Espmarks nya diktsamling talar röster ur dödsriket. Några av dem kända, men de flesta anonyma röster som talar ur krig, flykt och förföljelse. Poeten har utgått från profeten Hesekiels ord: ”Blås på dessa dräpta och ge dem liv!” Han samtalar med Esbjörn Hagberg om Skapelsen.

Medarrangör: Norstedts
ID: 459

Förföra, älska, vårda 

13.00 – 13.20

Agnes Lidbecks debutroman Finna sig är en skönlitterär undersökning av alla de sätt som kvinnor ännu idag lever genom andra, sina makar, barn och älskare. Och om priset de betalar för att spela de förväntade rollerna. Agnes Lidbeck samtalar med Gunilla Molloy.

Medarrangör: Norstedts
ID: 458  

Reformationens fem rum

13.30 – 13.50

Martin Luther lämnade munkklostret och fann Gud i vardagens olika rum. Och han finns närvarande i våra rum också idag, det menar religionsfilosofen Karin Johannesson, i omklädningsrummet efter Vasaloppet till exempel, i väntrummet och förstås i kyrkorummet. Hon samtalar med Carl Otto Werkelid.

Medarrangör: Verbum
ID: 513

Duktiga flickans revansch

14.00 – 14.20

Liberalernas Birgitta Ohlsson samtalar med Lotta Fång om varför hon tar strid för den duktiga flickan. Flit och höga prestationskrav behöver inte vara en börda, menar hon, utan lika gärna ett maktmedel, ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.

Medarrangör: Bokförlaget Forum
ID: 357  

Doften av en man

14.30 – 14.50

Agneta Pleijels nya roman är en fortsättning på Spådomen och bygger på minnen från 60-talet och handlar om lust och längtan och att som ung kvinna vilja forma sitt eget liv och ta språnget och börja skriva. Agneta Pleijel samtalar med Dan-Erik Sahlberg.

Medarrangör: Norstedts
ID: 457

Kalla fall

15.00 – 15.20

I Jussi Adler-Olsens thrillers finns, både bland utredare och brottslingar en mängd sköra och udda människor. Inte minst i nya Selfies där cold case-avdelningens sammanhållande länk, Rose, har hamnat i en psykos vars trådar leder långt tillbaka in i ett mörkt förflutet. Jussi Adler-Olsen samtalar med Per Starke. 

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag
ID: 301

En fiende ibland oss

15.30 – 15.50

Christoffer Carlsson är författare och kriminolog som sysslat med våldsbejakande extremism. Nu är han aktuell med kriminalromanen Den tunna blå linjen, om hösten 2015 då Paris drabbas av terror och svensk polis jagar terrormisstänkt här i Sverige. Han samtalar med Monica Eckerdal om hur vi kan förstå vad som driver människor till terrorhandlingar.

Medarrangör: Piratförlaget
ID: 481   

 

Odla vår trädgård

16.00 – 16.20

Göran Greider har skrivit en bok om sin egen trädgård i Dalarna. Men också om hur vår moderna trädgård uppstått, politik, poesi och andlighet. Han samtalar med Anders Wejryd.

Medarrangör Ordfront förlag
ID: 469