Seminarieprogram 2015

för Se människan

TORSDAG

Skriva för livet – unga skriver i Palestina 12.00–12.45

Medverkande: Haya Atatrah, Göran Rosenberg

Tamer-institutet, som tilldelades Alma-priset 2009, arbetar med folkbildning och läsfrämjande bland unga i Palestina. Genom projektet ”Novell Gaza” vill institutet ge ungdomar från Gaza och Västbanken en intellektuellt stimulerande utmaning och samtidigt bygga en kreativ bro mellan Palestina och Sverige. Som en del av projektet skriver ungdomarna skönlitterära berättelser, som nu för andra gången ska samlas till en bok. Möt Haya Atatrah, ung skribent från Ramallah på Västbanken, i ett samtal med Göran Rosenberg om läsandet och skrivandet som ett sätt att förstå och spegla sin vardag Samtalet förs på engelska.

Arrangeras av: Diakonia, Studieförbundet Bilda, Se människan/Svenska kyrkan, Stiftelsen Natur & Kultur och Svenska Postkodlotteriet.

Arbeta bör man annars dör man 16.00–16.45

Medverkande: Roland Paulsen, Elise Karlsson, KG Hammar, Ann Ighe

Samtidigt som fler ställs utanför arbetsmarknaden ingår arbete i vår idé om ett värdigt liv. I Vi bara lyder skriver Roland Paulsen om våra attityder till arbete och politik på arbetsmarknadsområdet och ifrågasätter idén om att alla måste jobba. Elise Karlsson skildrar i Linjen en kvinna som får chansen att jobba igen efter en tid som arbetslös, och kan tänka sig att offra allt för att hålla sig kvar på kontoret. Vilka etiska val ställer arbetet oss inför? Hur formar det oss som människor? Författarna och tidigare ärkebiskopen KG Hammar samtalar om synen på arbetets betydelse under ledning av Ann Ighe, doktor i ekonomisk historia och redaktör för tidskriften Ord&Bild.

Arrangeras av: Se människan/Svenska kyrkan, Bokförlaget Atlas och Natur & Kultur

FREDAG

Samerna och den svenska rasismen 16.00–16.45

Medverkande: Maja Hagerman, Antje Jackelén, Katarina Pirak Sissu, Elisabeth Åsbrink

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) uttryckte för en tid sedan åsikten att samer inte är riktiga svenskar – en rasistiskt färgad föreställning som också återfinns i tankegodset hos den svenske rasbiologen Herman Lundborg. Maja Hagerman har skrivit den första biografin över Lundborg, vars studier av bland annat samer nådde långt utanför Sveriges gränser. Hans metoder för rasundersökningar inspirerade nazisterna och användes av SS. I höst utkommer också Svenska kyrkans Vitbok som lyfter fram kyrkans del i förtrycket av samer i Sverige. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Maja Hagerman och med den samiska konstnären Katarina Pirak Sisu, som intresserat sig för den institutionaliserade rasismen, inte minst för de fotografier av samer som togs för Rasbiologiska institutet. Moderator: Elisabeth Åsbrink, författare och journalist.

Arrangeras av: Se människan/Svenska kyrkan och Norstedts

LÖRDAG

Att skriva om sorgen 10.00–10.45

Medverkande: Tom Malmquist , Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Caroline Krook

”Tvärtemot vad folk säger, lär man sig inget av den förutom mörker.” När författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli skriver om Döden i hennes och Liv Strömquists bok Kära Liv och Caroline är det ett ämne hon känner alltför väl till: hennes bror blev bara 18 år gammal. Förlusten av någon man älskar är en erfarenhet hon delar med författaren Tom Malmquist. I memoaren I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv skriver han om hur liv och död möttes på ett mardrömslikt sätt när hans fru dog i samband med deras dotters födelse, men också om hur livet går vidare fast på ett nytt sätt. Författarna samtalar med Caroline Krook, präst och biskop i Svenska kyrkan, om att skriva om sorg.

Arrangeras av: Natur & Kultur och Se människan/Svenska kyrkan

Det kunde varit jag 12.00–12.45

Medverkande: Sara Olausson, Stefan Gurt, Ann Heberlein, Aaron Israelson

– tiggarna som blivit en del av vår vardag Att människor idag tigger på gatorna där vi bor väcker frågor om hur man är en bra medmänniska i en tillsynes omöjlig situation. Vad kan och bör vi göra när vi ställs inför en nöd som verkar vara utan slut och när den politiska viljan att göra något åt grundproblemen lyser med sin frånvaro? Serietecknaren Sara Olausson satte sig en dag på trottoaren bredvid Felicia som tiggde utanför mataffären. De blev vänner och nu har deras berättelse blivit boken Det kunde varit jag. I Ni inger dessa människor hopp berättar författaren Stefan Gurt om människor som arbetar för att ge tiggare en drägligare tillvaro och funderar på vad som är medmänskligt och rätt. De samtalar med Ann Heberlein, författare och etiker. Moderator: Aaron Israelson, Faktums avgående chefredaktör, som ska starta gatutidning för romer i Rumänien.

Arrangeras av: Kartago, Se människan/Svenska kyrkan och Wahlström & Widstrand.

Med en lapp om halsen – om barn på flykt 14.00–14.45

Medverkande: Ulf Stark, Stina Wirsén, Annika Thor, Marian Cabrejas, Kicki Byström

Vad kan fantasins ord och bilder berätta om flykting- och krigsbarnens erfarenheter som inte medierna kan förmedla? Kan fiktionen bidra till ökad förståelse för dem som tvingas lämna sina hem och samtidigt lära oss något om hur vi bemöter våra medmänniskor? Ulf Stark och Stina Wirsén är aktuella med barnboken Systern från havet, om de barn som kom till Sverige som krigsbarn från Finland under andra världskriget. Annika Thors rosade bilderbok Flickan från långt borta handlar om att våga öppna dörren och släppa in den som behöver en trygg hamn. Författarna samtalar med Marian Cabrejas, psykolog och psykoterapeut med lång erfarenhet av att arbeta med traumatiserade flyktingar. Moderator: Kicki Byström, informatör Bergsjöns församling Göteborg.

Arrangeras av: Bonnier Carlsen och Se människan/Svenska kyrkan

Gud, ska vi ta vår relation vidare eller bryta här? 16.00–16.45

Medverkande: Ann Heberlein, Caroline Krook

Ann Heberlein, teologie doktor i etik, har skrivit Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig, en bok där hon konfronterar sina idéer om vem Gud är, en personlig och svidande vidräkning med de klassiska teologiska frågorna. Hon möter Caroline Krook, biskop emerita, i ett samtal om att våga pröva sin tro och vad som blir kvar efter brottningen med Gud.

Arrangeras av: Albert Bonniers förlag och Se människan/Svenska kyrkan

SÖNDAG

Svåra frågor har sällan enkla svar 11.00–12.00

Litterär gudstjänst

Medverkande: Ann Heberlein, Henning Mankell, Birgitta Westlin, Irma Schultz Keller, Hans Kennemark, Stefan Wingefors, David Molin

Även om vi sällan får tydliga svar på livets svåra frågor så hjälper de oss att bearbeta det som gnager och oroar, livets tyngd och själens oro. Henning Mankell läser i den litterära gudstjänsten om kampen för livet i relief mot svek, död och kärlek och Ann Heberlein frågar Gud varför Gud inte svarar henne när hon behöver Gud som bäst. Författarnas texter, musikernas tolkningar och kyrkans språk och rit skapar i denna gudstjänst en helhet tillsammans, utan att säga samma sak. Medverkar gör författarna Ann Heberlein och Henning Mankell. Musikerna Irma Schultz Keller, Hans Kennemark, Stefan Wingefors samt Härlanda kammarkör under ledning av David Molin. Gudstjänsten leds av prästen Birgitta Westlin och sänds i Sveriges Radio P1.

Arrangeras av: Se människan/Svenska kyrkan, Albert Bonniers Förlag, Leopard förlag, Katarina Församling och Blå Rymd.