Detalj av nattvardskalk i förgyllt silver.
Foto: Mark Harris & Georg Lulich

Kulturarv

Vare sig du behöver hjälp med en detalj eller stöd hela vägen- vi kan erbjuda dig en, fler eller alla steg i ledet för att ta hand om kulturarvet.

Inventarieförteckning i Sacer

Behöver kyrkans inventarieförteckning förbättras? Stiftskansliet kan hjälpa dig att göra en ny digital förteckning i Sacer, som är ett register med många fördelar. Tjänsten kan delvis finansieras av kyrkoantikvarisk ersättning.

Kontakta kulturarv

Är det något du undrar över eller någon du söker efter? Här finns kontaktuppgifter till medarbetarna inom kulturarv.

Kyrkoantikvarisk ersättning (KAE)

Kyrkoantikvarisk ersättning gör det möjligt för er som församling eller pastorat att ta hand om det kyrkliga kulturarv som ni förvaltar. Det är en statlig ersättning som är till för att förvalta kyrkobyggnader, kyrkotomter och kyrkliga inventarier som skyddas enligt kulturmiljölagen.

Detalj från ett altarskåp i förgyllt trä.

Kyrkounderhållsbidrag (KUB)

Kyrkounderhållsbidraget (KUB) är ett stiftsbidrag för kyrkounderhåll. Välkommen med din ansökan!

En gammal kyrkorgel.

Orgelinventering i Göteborgs stift

För att stödja planeringen av åtgärder för att underhålla och bevara orgelkulturarvet genomförs en skade- och underhållsinventering av orglarna i stiftet mellan 2020-2022.

Pelarvalv i en kyrka.

Vad finns ovan valven i våra kyrkor?

Efter inventeringen av historiska takstolskonstruktioner i Göteborgs stift så finns nu hela resultatet av projektet samlat i boken Ovan valven.