Vi står längst upp i Läppstiftet, det höga huset vid Göta älv som bland annat rymmer stiftskansliet i Göteborg. Inte ens en gråmulen februarimorgon kan hindra oss från att förundras över utsikten. Vi går utmed de stora panoramafönstren och i de centrala delarna av staden skjuter det ena kyrktornet upp efter det andra. Masthuggskyrkan sticker upp som ett välkänt landmärke i staden. Efter tre år som biskop är frågan välbekant. Vid det här laget vet jag också att frågan kan ha många bottnar. Den kan rymma nyfikenhet och intresse, men också en mer avvaktande attityd.
Vi blickar ut över älven och där på andra sidan, vid foten av Ramberget, ligger Göteborgsmoskén. Jag föreslår att vi ska se om vi också kan få en skymt av synagogan. Den gömmer sig bakom byggkranar och hus, ett stenkast från centralstationen. Med utblick över staden växer insikten om att trons uttryck alltid varit närvarande i staden. Idag noterar jag att dessa byggnader väcker blandade känslor. Få ifrågasätter religionsfrihet, rätt att tro, men många tycks mena att tro ska begränsas till privatlivet. Tankarna snurrar i mitt huvud. Jag försöker läsa journalisten jag har framför mig, vad har hon för bild av tro och kyrka?
På vilket sätt kan jag beskriva den glädje och stolthet som jag känner över att vara biskop i Svenska kyrkan? Att få vara del av en levande trosgemenskap som är inte bara är viktig för enskilda människor utan för hela samhällen.