Mörkret övergår i ljus. Efter nattpärlan i Martin Lönnebos Frälsarkrans kommer Uppståndelsepärlan, den vita pärlan som står för att godheten segrar över det onda, livet över döden. Uppståndelsepärlan är hoppets pärla, den som får oss att hoppas när livet bär emot. Mitt i all oro över framtiden och nuet vill den påminna om det godas möjlighet att besegra det onda, om vikten av att söka ljuset. Att aldrig sluta att hoppas.
Den vita pärlan kan stå som en symbol för Svenska kyrkans projekt Skapa plats för att stötta människor i arbetslöshet. Att ge hopp. I en tid när allt fler står utan arbete satsar Svenska kyrkan på att utveckla metoder för att stärka arbetslösa som står särskilt långt från arbetsmarknaden.
– Att skapa plats för alla människor är en grund för diakonin och diakoni är ett av kyrkans grundläggande uppdrag, förklarar Helena Jonsson, stiftsdiakon vid Göteborgs stift. Diakonin ska ha ett särskilt fokus på människor i utsatta livssituationer.
Genom projektet Skapa plats har Svenska kyrkan beviljats 7 miljoner kronor från europeiska socialfonden för att till och med november 2022 kraftsamla och göra Svenska kyrkan tydligare som aktör i dessa frågor. Luleå, Västerås, Stockholms, Strängnäs, Karlstads och Göteborgs stift är del av arbetet.
Målet är att på olika sätt underlätta för församlingar i Svenska kyrkan att utifrån sina lokala förutsättningar göra en diakonal insats för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Verksamheten kan bedrivas med hjälp av ordinarie anställda, i de lokaler man har och genom de dagliga verksamheter man bedriver. Man kan också bygga upp en särskild verksamhet.
Från varje deltagande stift deltar två till fyra församlingar som förbinder sig att under perioden ta emot minst fem personer för arbetsträning eller rehabilitering i samverkan med arbetsförmedlingen eller annan sändande aktör.
Under de två år arbetet pågår beräknas församlingarna nå minst tvåhundra deltagare. Arbetet bygger på dialog och förändring. Tillsammans bidrar alla; församlingar, stift och deltagare, till ett lärande med fokus på den enskildes hälsa, egenmakt och rätt till arbete.