Foto: GettyImages

Artiklar och krönikor

Här samlar vi ett urval av artiklar och krönikor från tidskriften Korsväg.

Lars Björksell framför domkyrkan i Göteborg.

Makt ställer stora krav på kommunikation

Vågar vi tala om makt i kyrkan? Och vem har i så fall makten? Kyrkoherden? Kyrkorådet? Eller politiska partier? ”Att säga att man inte har makt är att smita undan sitt ansvar” säger Lars Björksell. Han har arbetat som stiftsadjunkt med ansvar för ledarskap och organisation, och kallats in när det krisar i församlingarna.

Enhet, fåglar i solnedgång.

För att världen ska tro

När vi talar om och beskriver ”enhet” i kyrkliga sammanhang så använder vi ofta två traditionella bilder. Trädet och floden. Båda förutsätter enhet som just enhet, antingen som en ström eller som en stam. Det är inte riktigt den bilden Sofia Camnerin, Sveriges Kristna Råd, ser framför sig.

Ung tjej med hjärta.

Fördomsfull eller tillåtande?

Svenska Kyrkans Unga i Göteborgs stift har satt ihop en ungdomsredaktion där Ebba och Mira ingår. Här berättar de om samtal de haft med andra ungdomar om hur det är att vara ung och kristen. Familj, gemenskap och bemötande har betydelse för ungdomars tro och trygghet som kristna.

Köpcentrum Torp

Svenska kyrkan på Torp

Centrumchefen på köpcentret Torp norr om Uddevalla är imponerad av Svenska kyrkans sätt att ta hand om människor i kris och svåra situationer. Därför erbjuds kyrkan lokaler på Torp inför Kyrkovalet i september. Herrestads församling bjuder in till förtidsröstning samtidigt som man visar upp sin verksamhet för besökarna.

Skylt: Kyrkan öppen. Välkommen in.

En öppen och demokratisk folkkyrka

I en inledningstext till kyrkoordningen kan vi läsa att kyrkan har rum för alla, för den sökande och tvivlande likaväl som för den trosvisse; för den som hunnit kortare likaväl som för den som hunnit längre på trons väg.

Kyrkoval i Nordstan

Alla kan rösta i Nordstan

De positiva erfarenheterna från förra kyrkovalet gjorde att Göteborgsförsamlingarna såg det som självklart att finnas med i Nordstan även kyrkovalsåret 2021. Nu med en ännu större monter för att på ett pandemisäkert sätt erbjuda förbipasserande att rösta.

Kyrkoherde Elinor Johansson och kommunikatör Per Jonsson med församlingens lådcykel.

Kommunikation som mission – och relation

Stenungsunds pastorat är Göteborgs stifts pilot i projektet ”Kommunikation som mission”. Eller ska vi kanske kalla det kommunikation som relation?

Barn tar sylt på våffla.

Att kunna hjälpa minskar maktlösheten

Mat är akut och nödvändigt, men då många skäms över den situation de hamnat i och isolerar sig, är behovet av värdighet och upprättelse också angeläget. Många lever i utanförskap vilket påverkar barnens självbild och möjligheter till utveckling.

Två fåglar som kommunicerar.

Berör mig!

Alla människor önskar att beröra och att bli berörda. Jag vågar ändå påstå att vi människor har det gemensamt. Hur, när och på vilket sätt kan däremot skilja sig avsevärt.

Svenska kyrkans unga-flagga.

Att bli lyssnad på

Ett barn kan förvisso ha stor makt över andra barn, men sällan mer än så. När man är ung och känner sig maktlös gentemot vuxenvärlden är det viktigt med en plattform där man kan enas och tillsammans uträtta något.

Pilgrimmer på vandring längs en landsväg. Soligt väder och blå himmel.

Något händer i oss när vi är på vandring

På medeltiden pilgrimsvandrade människor för att korta ned tiden i skärselden. Idag är motivet ett annat. Det kan handla om att gå på egen hand eller tillsammans med andra; att samtala och reflektera, att begrunda och kontemplera. De som vandrar som pilgrimer upplever både en yttre och en inre resa.

Projektet Skapa plats

Att skapa plats för alla

Genom satsningen Skapa plats vill Svenska kyrkan utveckla metoder för att stärka arbetslösa som står särskilt långt från arbetsmarknaden. Flera församlingar i Göteborgs stift och Karlstads stift har gått in i detta, och vill på så sätt vara med och dela erfarenheter med andra församlingar.

Tre körsångare utanför Dalabergskyrkan.

Kör och musik som hopp och kraft

Det är fredag morgon i april, en kall dag med strålande sol. Vi möts digitalt för att tala om hur hopp sprids genom Dalabergskören och Dalabergskyrkan i Uddevallas arbete med musik. Under samtalet sprudlar energin och hoppet; trots att vi inte möts fysiskt så lyckas den goda tonen och hoppfullheten lysa genom skärmarna och smitta av sig mellan oss.

Mina handlingar visar vad jag tror på

Johannes Widlund är just nu aktuell med boken "God jord – och ett hållbart liv". Tidskriften Korsväg intervjuade honom och Stefan Edman redan 2019 om deras gemensamma inställning – att låta det positiva styra miljöengagemanget.