Other languages with Google Translate

Kontakt

Göteborgs stift Besöksadress: Lilla Bommen 1, 41104 Göteborg Postadress: Box 11937, 40439 Göteborg Telefon: +46(31)7713000 E-post till Göteborgs stift

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kåpan

Vid biskopsvigningen tog biskop Susanne en ny kåpa i bruk, designad och sydd av Katarina Ahl.

Vid biskopsvigningen den 4 mars 2018 tog biskop Susanne Rappmann en ny biskopskåpa i bruk. Kåpan är designad och sydd av Katarina Ahl, Studio ebba gabrielle i Landskrona, och är gjord av återanvända textilier.

Kåpan och mitran är sydda i blå och vit textil, som tidigare tjänat som dukar och gardiner. Dessa är inköpta från välgörenhetsloppisar bland andra Malvan och Röda Korset i Landskrona. Den vita färgen är högtidens färg som förmedlar hoppet och glädjen. Den blå färgen som återfinns i biskopsvapnet är eftertankens och botgöringens färg och ses också som symbol för Maria.

Kåpan är broderad med inspiration från Susanne Rappmanns valspråk och vapensköld; ”Vår Gud bär sår” och veteaxet som symboliserar uppståndelsen och det trotsiga hoppet. Broderierna består av ax som både är kvar på stjälk samt som fallit till jorden. Det som Susanne bär i form av broderi över bröstet bildar med sina stjälkar både symbolen fisken samt korset.

Det vita tyget som pryder kåpan är medvetet sytt med avigan utåt, dels som en symbol för att se insidan eller baksidan som det vackra som skall visas och dels för att både konstnären och Susanne tycker att baksidan av tyget var vackrast.

– Det har varit en fantastisk ära att få sy dessa ceremoniplagg. Att medvetet återbruka och att tänka in miljö och människor är viktigt för min Studio ebba gabrielle, säger konstnären Katarina Ahl. Det är i linje med mitt sätt att tänka att låta axet få dö för att ge frukt. Någon måste låta sina gamla textiler lämna för att något nytt skall börja gro.

Kåpan är designad och sydd av Katarina Ahl, Studio ebba gabrielle i Landskrona.

Biskopskåpan eller korkåpan blev ett kyrkligt plagg på 1000-talet och kan bäras av biskopen men även prästen vid högtidliga gudstjänster samt dop och vigsel. Kåpan används dock inte under nattvarden. Kåpan har utvecklats ur samma överplagg som mässhaken och kunde användas av alla under gudstjänsten, försångarna i kören. På 1200-talet var det nästan bara biskoparna som bar den och vid samma tid utvecklades kapuschongen till en ryggsköld.

Katharina Ahl har designat och sytt biskop Susannes kåpa. Bild: Torgny Lindén