Other languages with Google Translate

Kontakt

Göteborgs stift Besöksadress: Lilla Bommen 1, 41104 Göteborg Postadress: Box 11937, 40439 Göteborg Telefon:+46(31)7713000 E-post till Göteborgs stift

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Frida har upptäckt nya yrken

Precis när Frida Mattsson slutade gymnasiet i Ånge damp det ned en folder i hennes brevlåda. ”Ung Resurs – det låter perfekt” tänkte hon eftersom hon inte riktigt visste vad hon ville plugga. Det blev ett volontärår i Strömstad.

Frida har varit aktiv i Torps församling i Härnösands stift där hon bland annat jobbat med barn- och ungdomar och konfirmander. Inför volontäråret hoppades hon att hon skulle kunna bidra med något samtidigt som hon skulle kunna få med sig ny kunskap hem.

– Här i Strömstad jobbar jag dels med barn och ungdom och dels en mindre del, 25 procent, med diakoni där jag bland annat besöker vårdhem. Att jobba med äldre människor är väldigt nytt för mig, det var svårt i början men har blivit lättare och känns jättekul.

Det är en stor skillnad på den församling hon kommer ifrån och hennes nuvarande arbetsplats. Den är till exempel mycket större och Frida har fått möta personer med yrken hon aldrig tidigare träffat på, som diakon.

– Jag är Strömstads första Ung resurs. Det känns väldigt bra med den inramningen – att ha både arbetet här och utbildningstillfällena på Helsjöns folkhögskola och kontakterna med de andra.

I Strömstad var man väldigt nöjda när det stod klart att man under ett år kunde erbjuda församlingens lägenhet till en Ung resurs, i detta fall Frida.

– Det är spännande att få ta emot en person som kommer med nya infallsvinklar och det är roligt att få introducera henne i det arbete vi håller på med. Sen är det ju klart att vi även har stor nytta av Frida, säger Helena Steen, församlingspedagog i Strömstad församling.

De hade till och med sökt två ungdomar – en för barn- och ungdomsarbetet och en för diakonin. Nu blev lösningen istället att dela upp Fridas tjänst.

– Till våren ska hon dessutom få prova på integrationsarbete. Vi har öppnat ett boende i samarbete med kommunen, men det är så nytt så vi vet inte än hur Frida kan komma in i det, säger Helena.

Frida trivs väldigt bra.

– Men jag längtar lite hem där det är snörekord i år, suckar hon och tillägger:

– Den sista konfirmandgruppen avslutas den 30 juni. Jag har blinkat lite åt dem som är ansvariga i pastoratet om att få fortsätta en period in i sommaren. När jag stått ut under hela vintern här skulle jag gärna vilja uppleva ”det riktiga” Strömstad.