Landshövding Brittis Benzler och Krogsereds IK:s ordförande Benny Schough  inviger vandringsleder på prästlönetillgångarnas fastighet i Krogsered vid Lyngsjön.
Foto: Sara Ljungström och Johanna Ivarsson

Högtidlig invigning av vandringsled

Söndagen den 6 juni invigde landshövding Brittis Benzler och kommunstyrelsens ordförande Per Svensson varsin vandringsled i Krogsered utanför Falkenberg.

De två lederna, samt en tredje som funnits med lite längre, berör alla prästlönetillgångarnas fastighet Krogsered 1:1 i Falkenbergs inland. Det är den lokala idrottsföreningen Krogsereds IK som är initiativtagare och eldsjälar bakom projektet.

Tankarna på de nya vandringslederna föddes när föreningen oväntat fick ett arv efter Rosita och Arne Johansson som bott och drivit Boa handelsträdgård i byn i många år. De började fundera på vad de kunde göra som skulle komma många människor, i och utanför bygden till gagn. Som den idrottsklubb de är vill de ju även motivera folk att röra på sig.

Resultatet blev de två nya vandringslederna på 7,9 km och 13,3 km som hänger ihop med och kompletterar den redan befintliga vandringsleden på 2,4 km. Projektet berör totalt sju markägare som alla var inbjudna till den högtidliga invigningen tillsammans med styrelsen. Med anledning av pandemin fick antalet deltagare begränsas, så övriga medlemmar och andra intresserade fick istället möjlighet att följa invigningen via livesändning på klubbens Facebooksida. Förutom invigningstal bjöds det även på fiolspel av Elin Bengtsson.

Violinist Elin Bengtsson spelar fiol i folkdräkt vid invigningen av vandringslederna i Krogsered.
Violinist Elin Bengtsson medverkar vid invigningen av vandringslederna i Krogsered. Foto: Johanna Ivarsson

Ordförande Benny Schough berättade att hela arbetet varit väldigt lokalt förankrat. Bron där själva invigningen genomfördes, är ritad och byggd av medlemmar i styrelsen och fundamenten gjutna av en medlem som bor i byn.  

För den som är intresserad av att besöka vandringslederna finns det kartor uppsatta vid kyrkan och badplatsen i byn.

Här ligger Lyngsjön badplats.