Foto: Per Petersson

Det händer i stiftet

Här kan du ta del av satsningar som Göteborgs stift gör, exempel på vad vi arbetar med och vad vi står för.

Röstkort kyrkoval.

Kyrkoval

Vad vill du att Svenska kyrkan ska göra? Kyrkovalet handlar om vilka som ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i Svenska kyrkan de kommande fyra åren, både i din församling, ditt stift och för hela Svenska kyrkan.

Kyrkoval i Nordstan

Alla kan rösta i Nordstan

De positiva erfarenheterna från förra kyrkovalet gjorde att Göteborgsförsamlingarna såg det som självklart att finnas med i Nordstan även kyrkovalsåret 2021. Nu med en ännu större monter för att på ett pandemisäkert sätt erbjuda förbipasserande att rösta.

Köpcentrum Torp

Svenska kyrkan på Torp

Centrumchefen på köpcentret Torp norr om Uddevalla är imponerad av Svenska kyrkans sätt att ta hand om människor i kris och svåra situationer. Därför erbjuds kyrkan lokaler på Torp inför Kyrkovalet i september. Herrestads församling bjuder in till förtidsröstning samtidigt som man visar upp sin verksamhet för besökarna.

Lars Björksell framför domkyrkan i Göteborg.

Makt ställer stora krav på kommunikation

Vågar vi tala om makt i kyrkan? Och vem har i så fall makten? Kyrkoherden? Kyrkorådet? Eller politiska partier? ”Att säga att man inte har makt är att smita undan sitt ansvar” säger Lars Björksell. Han har arbetat som stiftsadjunkt med ansvar för ledarskap och organisation, och kallats in när det krisar i församlingarna.

Skylt: Kyrkan öppen. Välkommen in.

En öppen och demokratisk folkkyrka

I en inledningstext till kyrkoordningen kan vi läsa att kyrkan har rum för alla, för den sökande och tvivlande likaväl som för den trosvisse; för den som hunnit kortare likaväl som för den som hunnit längre på trons väg.

Ung tjej med hjärta.

Fördomsfull eller tillåtande?

Svenska Kyrkans Unga i Göteborgs stift har satt ihop en ungdomsredaktion där Ebba och Mira ingår. Här berättar de om samtal de haft med andra ungdomar om hur det är att vara ung och kristen. Familj, gemenskap och bemötande har betydelse för ungdomars tro och trygghet som kristna.

Stiftsjuristerna Carl och Marie

Vad gör en stiftsjurist?

Att arbeta som jurist inom kyrkans värld kan tyckas ovanligt. Marie och Carl arbetar som stiftsjurister vid Göteborgs stiftskansli och beskriver båda en glädje i kyrkan och i att få arbeta inom ett område där de med sin kompetens kan bidra till en helhet som är mycket större.

Biskop Susanne Rappmann välsignar.

Biskopen – ett enhetens tecken

Redan i den tidiga kyrkan fanns det biskopar, präster och diakoner, precis som i Svenska kyrkan idag. Biskoparna var de som efterträdde Jesu egna apostlar, och som i sin tur vigde sina efterträdare till tjänst.

Enhet, fåglar i solnedgång.

För att världen ska tro

När vi talar om och beskriver ”enhet” i kyrkliga sammanhang så använder vi ofta två traditionella bilder. Trädet och floden. Båda förutsätter enhet som just enhet, antingen som en ström eller som en stam. Det är inte riktigt den bilden Sofia Camnerin, Sveriges Kristna Råd, ser framför sig.

Biskop Susanne Rappmann

Svenska kyrkan ska få säga sitt i samhällsdebatten

Biskop Susanne skriver ett inlägg om den offentliga debatten: Jag möter en stor förväntan på Svenska kyrkan att spela en aktiv roll i hur samhället utvecklas, både genom praktisk handling och genom att delta i samhällsdebatten. Det offentliga samtalet skulle utarmas om partierna hade monopol på vissa frågor.

Stiftsmusiker Ulrika Melin Lasson

Möt stiftsmusiker Ulrika Melin Lasson

Om ett yrkesval som grundar sig i en vilja att ge tillbaka. Ulrika Melin Lasson har arbetat i kyrkan hela sitt yrkessamma liv, cirka 27 år. Sedan 10 år tillbaka arbetar hon som stiftsmusiker på Göteborgs stiftskansli, en tjänst som hon själv beskriver som rolig och varierande.

Två fåglar som kommunicerar.

Berör mig!

Alla människor önskar att beröra och att bli berörda. Jag vågar ändå påstå att vi människor har det gemensamt. Hur, när och på vilket sätt kan däremot skilja sig avsevärt.

Kyrkoherde Elinor Johansson och kommunikatör Per Jonsson med församlingens lådcykel.

Kommunikation som mission – och relation

Stenungsunds pastorat är Göteborgs stifts pilot i projektet ”Kommunikation som mission”. Eller ska vi kanske kalla det kommunikation som relation?

Barn tar sylt på våffla.

Att kunna hjälpa minskar maktlösheten

Mat är akut och nödvändigt, men då många skäms över den situation de hamnat i och isolerar sig, är behovet av värdighet och upprättelse också angeläget. Många lever i utanförskap vilket påverkar barnens självbild och möjligheter till utveckling.

Svenska kyrkans unga-flagga.

Att bli lyssnad på

Ett barn kan förvisso ha stor makt över andra barn, men sällan mer än så. När man är ung och känner sig maktlös gentemot vuxenvärlden är det viktigt med en plattform där man kan enas och tillsammans uträtta något.

Akvarell

Göteborgs stift går på djupet i utbildningsserie om gudstjänst

Vi säger att gudstjänsten är vårt centrum, då måste vi samtala om det och bli medvetna om varför vi gör som vi gör. I och med den här utbildningen kan hela arbetslaget kring gudstjänsten få med sig verktyg, höra samma saker och stärka den samlade kompetensen.

Buss med en skylt som säger Orgelinventering på väg.

Orgelinventering pågår

Just nu pågår en orgelinventering i Göteborgs stift. Arbetet ingår i God förvaltning, som är ett av stiftets viktiga uppdrag, och syftar till att bevara det kyrkliga kulturarvet.

Pilgrimsvandring

Pilgrimsvandringar

Att vandra i en lagom lunk, hinna med att se och uppleva utmed vägen, att tänka en tanke till slut. Att få möjlighet att tala med medvandrare men även kunna gå tillsammans i tystnad. En pilgrimsvandring är välgörande för både kropp och själ.

Ekumenik – kristen tro på olika sätt illustreras med bilder på olika kyrkobyggnader.

Ekumenik – att leva tillsammans i samma hus

Vi kristna skall vara ett, så att världen kan tro – det är en del av uppdraget vi fått av Jesus själv (se tex Joh 17:20-23), och Paulus säger återkommande detsamma. Ändå är splittringen stor, enheten avlägsen. Historien är fylld av konflikter och misstro kyrkotraditioner emellan.

Hemestra med Kyrkguiden

För många av oss blir det Sverigesemester även i år. Passa på att utforska en del av vårt svenska kulturarv! Det finns massor av vackra, intressanta, spännande kyrkor att besöka. Med appen Kyrkguiden kan du hitta till kyrkor i hela Sverige. Du kan se vad som händer i kyrkan och planera in det du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Sommarkyrkor

Många av stiftets kyrkor är öppna under sommaren. Gå in, tänd ett ljus, be en bön eller byt några ord. Med hjälp av appen Kyrkguiden kan du enkelt söka fram vilka kyrkor som är öppna i sommar.

Barn och ungdomar i Harplinge-Steninge församling testar på sommaraktiviteten SUP, Stand Up Paddle, i Nissan.

Viktig sommarverksamhet för barn och unga

Barn och ungdomar har drabbats hårt av restriktionerna under pandemin. Länge hölls högstadie- och gymnasieskolor stängda och verksamhet för både yngre och äldre barn har haft långa uppehåll. Men aktiviteterna i Harplinge-Steninge pastorat har till viss mån ändå hållit igång, allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och rådande restriktioner.

Landshövding Brittis Benzler och Krogsereds IK:s ordförande Benny Schough  inviger vandringsleder på prästlönetillgångarnas fastighet i Krogsered vid Lyngsjön.

Högtidlig invigning av vandringsled

Söndagen den 6 juni invigde landshövding Brittis Benzler och kommunstyrelsens ordförande Per Svensson varsin vandringsled i Krogsered utanför Falkenberg.

Barn på sommarlov.

Skolavslutning i eller utanför kyrkan?

Traditionsmässigt var kyrkan länge en naturlig plats för skolavslutning, men det är inte lika självklart idag. Henrik Frykberg är stiftsadjunkt på Göteborgs stift men arbetade tidigare som präst i Hammarkullens kyrka, Angereds församling, en väldigt mångkulturell miljö. Vi tog ett samtal med Henrik för att höra hans tankar om kyrkans roll i skolavslutningarna.