Foto: Per Petersson

Det händer i stiftet

Här kan du ta del av satsningar som Göteborgs stift gör, exempel på vad vi arbetar med och vad vi står för.

Hemestra med Kyrkguiden

För många av oss blir det Sverigesemester även i år. Passa på att utforska en del av vårt svenska kulturarv! Det finns massor av vackra, intressanta, spännande kyrkor att besöka. Med appen Kyrkguiden kan du hitta till kyrkor i hela Sverige. Du kan se vad som händer i kyrkan och planera in det du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Pilgrimsvandring

Pilgrimsvandringar

Att vandra i en lagom lunk, hinna med att se och uppleva utmed vägen, att tänka en tanke till slut. Att få möjlighet att tala med medvandrare men även kunna gå tillsammans i tystnad. En pilgrimsvandring är välgörande för både kropp och själ.

Sommarkyrkor

Många av stiftets kyrkor är öppna under sommaren. Gå in, tänd ett ljus, be en bön eller byt några ord. Med hjälp av appen Kyrkguiden kan du enkelt söka fram vilka kyrkor som är öppna i sommar.

Ekumenik – kristen tro på olika sätt illustreras med bilder på olika kyrkobyggnader.

Ekumenik – att leva tillsammans i samma hus

Vi kristna skall vara ett, så att världen kan tro – det är en del av uppdraget vi fått av Jesus själv (se tex Joh 17:20-23), och Paulus säger återkommande detsamma. Ändå är splittringen stor, enheten avlägsen. Historien är fylld av konflikter och misstro kyrkotraditioner emellan.

Barn och ungdomar i Harplinge-Steninge församling testar på sommaraktiviteten SUP, Stand Up Paddle, i Nissan.

Viktig sommarverksamhet för barn och unga

Barn och ungdomar har drabbats hårt av restriktionerna under pandemin. Länge hölls högstadie- och gymnasieskolor stängda och verksamhet för både yngre och äldre barn har haft långa uppehåll. Men aktiviteterna i Harplinge-Steninge pastorat har till viss mån ändå hållit igång, allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och rådande restriktioner.

Ankare på en strand i solnedgång.

Hopp och framtidstro

Utan hopp om förändring skulle livet ofta vara svårt att härda ut. Hopp är en attityd av att inte vara nöjd med det som är innan det är som det borde. Hoppet kan liknas vid ett ankare kastat in i framtiden, den framtid där det vi önskar ter sig inte bara möjligt utan verkligt.

Tre körsångare utanför Dalabergskyrkan.

Kör och musik som hopp och kraft

Det är fredag morgon i april, en kall dag med strålande sol. Vi möts digitalt för att tala om hur hopp sprids genom Dalabergskören och Dalabergskyrkan i Uddevallas arbete med musik. Under samtalet sprudlar energin och hoppet; trots att vi inte möts fysiskt så lyckas den goda tonen och hoppfullheten lysa genom skärmarna och smitta av sig mellan oss.

Projektet Skapa plats

Att skapa plats för alla

Genom satsningen Skapa plats vill Svenska kyrkan utveckla metoder för att stärka arbetslösa som står särskilt långt från arbetsmarknaden. Flera församlingar i Göteborgs stift och Karlstads stift har gått in i detta, och vill på så sätt vara med och dela erfarenheter med andra församlingar.

Landshövding Brittis Benzler och Krogsereds IK:s ordförande Benny Schough  inviger vandringsleder på prästlönetillgångarnas fastighet i Krogsered vid Lyngsjön.

Högtidlig invigning av vandringsled

Söndagen den 6 juni invigde landshövding Brittis Benzler och kommunstyrelsens ordförande Per Svensson varsin vandringsled i Krogsered utanför Falkenberg.

Barn på sommarlov.

Skolavslutning i eller utanför kyrkan?

Traditionsmässigt var kyrkan länge en naturlig plats för skolavslutning, men det är inte lika självklart idag. Henrik Frykberg är stiftsadjunkt på Göteborgs stift men arbetade tidigare som präst i Hammarkullens kyrka, Angereds församling, en väldigt mångkulturell miljö. Vi tog ett samtal med Henrik för att höra hans tankar om kyrkans roll i skolavslutningarna.