Foto: Ikon

En annorlunda jul

Julens budskap är detsamma som varje år. Julen handlar om att inget blir som förväntat, allt blir annorlunda, för Gud ställer om och blir människa.

Det börjar med ett oväntat besök av en ängel hos Maria. Det väntade barnet förändrar planerna för Josef. När Jesus ska födas stänger alla sin dörr. Det finns ingen plats och barnet föds i ett stall, bland djuren.

I natten sjunger änglarna i kör för herdarna om att världens räddning finns i barnet som är fött. Barnet – ett fredsrikes kung, vänder på perspektiven om makt. Vägen hem till Nasaret kräver en stor omväg, av rädsla för makten. Inget blev som planerat, allt blev annorlunda.

Änglarna är Guds budbärare med en hälsning till oss alla att inte vara rädda. Barnet som föds i julnatten är Gud själv. Det är en Gud som ställer om sin närvaro och blir människa för att vara med oss, och hjälpa oss att leva i denna värld där livet inte alltid blir som vi har tänkt oss.

Svenska kyrkan ställer om sin verksamhet och gudstjänster, konserter och annan verksamhet är anpassade på nya Coronasäkrade sätt och kompletteras med webbsändningar för de som hellre väljer det. Svenska kyrkan utökar även öppettider för jourhavande präst om du känner att du behöver prata med någon. 

+ Susanne Rappmann
Biskop i Göteborgs stift­­

 

Någon att prata med

Behöver du någon att tala med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Församlingens präster och diakoner erbjuder samtal om tro och liv. Under nattens timmar finns jourhavande präst tillgänglig.