Stiftets organisation

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland.

Grunden i stiftets organisation är församlingarna. I Göteborgs stift finns idag 180 församlingar. Flera församlingar kan tillsammans bilda ett pastorat. Församlingar och pastorat är i sin tur organiserade i 16 kontrakt. I varje kontrakt finns en präst biskopen utsätt till kontraktsprost. Kontraktsprosten har till uppgift att biträda biskopen i biskopens uppdrag och vid visitationer, dvs då biskopen besöker och granskar verksamheten i församlingarna.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet som helhet. Detta sker bland annat genom utbildning och fortbildning till församlingarnas förtroendevalda, anställda och ideella medarbetare. Till stiftets uppdrag hör också insatser för att främja god arbetsmiljö, särskilt genom kompetensutvecklande stöd åt församlingarna.

Att stimulera att kyrkan deltar i det offentliga samtalet ingår också i stiftets uppgifter. På församlingarnas uppdrag förvaltar Göteborgs stiftskansli kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete. Stiftets ska också vara förberett för att stödja verksamheten under kris och höjd beredskap.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den nuvarande domkyrkan, som ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg, invigdes 1815.

Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Varje stift omfattar församlingarna inom stiftets område och bär namn efter biskopssätet, exempelvis Göteborgs stift. I stiftet är stiftsfullmäktige högsta beslutande organ, som väljs vart fjärde år i kyrkovalet. Stiftsfullmäktige utser en stiftsstyrelse som är stiftets verkställande organ. Ordförande i stiftsstyrelsen är biskopen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Därutöver behörighetsprövar domkapitlet präster och diakoner.

Vill du veta mer om hur Svenska kyrkan styrs? Här kan du lära dig mer om hur Svenska kyrkan organiseras och hur beslut fattas.

Stiftets verksamhet regleras i Kyrkoordningen (KO),det grundläggande dokumentet i det inomkyrkliga regelsystemet. Kyrkoordningen beslutas av kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.