Yngre tjej med ett småbarn på höften
Foto: Mikael Ringlander, Svenska kyrkan

Satsningar på utbildning

Ett lagat mål mat om dagen för alla elever och säker transport till och från skolan. Läsa, skriva, räkna och ett flertal intressanta och roliga aktiviteter som hjälper de unga att utveckla sitt självförtroende och sina sociala förmågor.

Projektets skola är avgiftsfri, läroböcker och lunch ingår och det finns läkare, tandläkare och psykolog på skolan. I kommunala skolan måste familjerna själva bekosta böcker, anteckningsböcker och pennor. Ofta är det svårt för familjerna att få pengarna att räcka till barnens skolmateriel.

 

Förskola för ALLA

Förskola riktar sig till föräldrarna till de barn som inte har möjlighet att gå i en kommunal skola. Det är 25 barn i åldern 3 till 6år i förskolan The St. Anthony of Padua school. I förskolan deltar barnen i varierande utbildningsaktiviteter och lär sig förbättra sitt talspråk, socialt samspel, samarbete, god hygien och fint bordsskick.

 

Lågstadium

Bröderna bedriver en skola som förbereder barnen för att kunna delta i den kommunala skolan i Roman. Läsa, skriva räkna och ett flertal intressanta och roliga aktiviteter som hjälper de unga att utveckla sitt självförtroende och sina sociala förmågor. Även inslag av engelska finns med i utbildningsplanen.

 

Andra chansen

Skola och läskunnighet för barn och unga i åldrarna 10-30år, som inte gått i skola tidigare för att kunna få tillgång till arbetsmarknaden. Andra chansen är en specialanpassad kurs för att hjälpa barn och unga i åldrarna 10-30år, som inte gått i skola tidigare i att utveckla sin läs- och skrivförmåga. Programmet fokuserar på läskunnighet i dubbel hastighet mot vanliga skolan. Dessa ungdomar har aldrig gått i skolan eller slutade och har stort behov av undervisning.

 

Vi går också i skolan

Det är ett alternativt utbildningsprogram för barn mellan 8 och 11 år. De kan inte gå i kommunala skolor eftersom de är för gamla för att börja första klass och inte tillräckligt gamla för att börja ”Andra chansen”-skolprogrammet. För denna grupp finns utbildningsaktiviteter där det ingår hygien, matlagning, tvätt och andra praktiska saker.

 

Saint Anthony´s stipendier erbjuds varje år till de studenter som har arbetat exceptionellt bra med skolarbetet och har fått högsta betyg. Det är ett finansiellt bidrag för att täcka skol- och universitetsavgifter.

Sommarskola tillsammans

Sommarskolor har visat sig vara mycket populära och äger rum under de tre månader långa sommarloven. Aktiviteterna innehåller aerobics, tai chi, olika slags spel, drama och ett flertal andra intressanta och roliga aktiviteter som hjälper barnen utveckla sitt självförtroende och sina sociala förmågor. Skolan ger möjlighet för barnen att fokusera på lärorika aktiviteter och förhoppningsvis undvika uttråkning och dåligt uppförande.

Saint Anthony´s ungdomsklubb

På lördagar är sport- och utbildningsanläggningarna på St. Anthony´s Centre tillgängliga för ungdomar från staden Roman och dess omgivningar. Grupperna varierar i storlek från tjugo till femtio ungdomar. Gruppledarna har informerat oss vid ett flertal tillfällen att alla gruppmedlemmarna verkligen uppskattar dessa helgaktiviteter och tackar Franciskanerna vid St. Anthony´s Social Centre för att de gör detta möjligt.