Projekt Flower of Hope

Romernas situation har knappast undgått någon. Att ett helt folkslag stöts ut, förtrycks och marginaliseras enbart på grund av sin etnicitet är fullständigt oacceptabelt. Flower of Hope är ett projekt som gör en insats för en folkgrupp som tillhör de allra mest förtryckta i Europa.

Att ett helt folkslag stöts ut, förtrycks och marginaliseras enbart på grund av sin etnicitet händer inom EU, i en union där Sverige och ytterligare några av världens rikaste och mest välmående länder samarbetar för fred och ökat välstånd, är inget annat än ett katastrofalt misslyckande. Många i EU känner till romernas förtvivlade situation, men de fåtal åtgärder som vidtagits från officiellt håll har inte gett några konkreta förbättringar.

Det finns andra krafter än de officiella. En grupp franciskanermunkar i nordöstra Rumänien, den region som många romer betraktar som sin hemvist, har etablerat ett fantastiskt arbete i området. De har byggt upp ett socialt center med förskola och skola. Möjlighet för barnen att tvätta sig och få omvårdnad. Bröderna har också tagit över en handelsträdgård där de nu bedriver lavendelodling med enbart romska arbetare, för att ge vuxna människor möjlighet till att lära sig ett yrke, arbeta och på så sätt kunna ta hand om sig själva och sina nära och kära. Lavendeln pressas till lavendelolja, och det är denna olja som nu finns i Sverige under namnet Flower of Hope. Oljan säljs genom Sackeus, och projektet stöttas av Svenska kyrkan.

Genom att köpa lavendeloljan Flower of Hope hjälper du män, kvinnor och barn i en folkgrupp som tillhör de allra mest förtryckta i Europa till att se hoppets ljus, att kunna bygga sin framtid genom eget arbete.

Lavendelolja kan användas både för sin väldoft, men sägs också ha lugnande och smärtlindrande egenskaper. Det finns många användningsområden.

För romerna i nordöstra Rumänien handlar lavendeln inte främst om väldoft eller guldkant på tillvaron. Den handlar om en möjlighet att med eget arbete bryta det ok av fattigdom och utanförskap som man levt under så länge. Under många år har deras största möjlighet att påverka sin egen framtid varit att ta sig till Sverige och andra rika länder för att tigga ihop pengar - pengar som sedan använts för att bland annat bygga och renovera bostäder i hemlandet.

Lavendelodlingen sysselsätter än så länge bara en mindre grupp människor, men vi hoppas att detta är början på något större. Vi hoppas att verksamheten kan växa och generera fler jobb, men kanske ännu viktigare: ingjuta framtidstro i en grupp människor som prövats hårt. Framtidstro och mod som hjälper romerna att få mer kontroll över sin egen situation, och kanske till och med kan inspirera människor att starta företag och andra verksamheter.