Välkommen som medlem

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan och vår gemenskap oavsett vem du är. Här finns det en plats för dig som har frågor om tro, livet eller tankar kring dig själv. Men också för dig som vill sjunga i kör, finna ro i en hektisk vardag eller vill engagera dig för rättvisa och en bättre värld.

Tron är något djupt personligt, något som du själv måste hitta och definiera. Oavsett hur du definierar dig, troende, sökare, tvivlare eller något där emellan så finns Svenska kyrkan där för dig. Kärnan i Svenska kyrkan är tron på en kärleksfull Gud, en uppstånden Kristus och en helig, livgivande Ande.

Är du inte redan medlem är du varmt välkommen att bli det! Som medlem i Svenska kyrkan:

• är du med och stöttar samhällets mest utsatta både i Sverige och utomlands
  • bidrar du bland annat till verksamhet för barn och unga, körer, familjerådgvning och jourhavande präst
  • kan du gifta dig och bli begravd i kyrkan
  • bidrar du till att kyrkobyggnaderna bevaras och kulturhistoriska värden förs vidare till kommande generationer

Verksamhet för alla

Varje år finns många av kyrkans över 6,4 miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan till exempel vara i kören, på konfirmationslägret, vid en anhörigs begravning, vid ett dop eller på öppna förskolan. Som medlem är du välkommen att ta del av allt det kyrkan erbjuder!

Medlem genom dopet

Man blir medlem i kyrkan genom dopet. Är du redan döpt i ett annat kristet samfund kan du bli medlem i Svenska kyrkan efter ett samtal med ansvarig präst i din församling. Tidigare blev man i Sverige automatiskt medlem i Svenska kyrkan vid födelsen, men så är det alltså inte längre.

GÖR SÅ HÄR:

Hitta vilken församling du kommer att tillhöra. Det gör du genom att skriva in din adress, komplett med postnummer och ort.

Nu kan du välja att antingen fylla i inträdesblanketten och skicka till din församling. Eller besöka församlingens expedition och berätta att du vill bli medlem. Då kommer du få en tid att prata med en präst som kan svara på eventuella frågor och berätta mer om vad medlemskapet innebär. Du hittar öppettider och adress till församlingsexpeditionen på församlingens hemsida.

Om du behöver fråga något kan du också mejla till din församling. Gå in på deras hemsida för att hitta just din församlings mejladress.