Göteborgs stift

Prata med oss

Kontakt

Göteborgs stift Besöksadress: Lilla Bommen 1, 41104 Göteborg Postadress: Box 11937, 40439 Göteborg Telefon: +46(31)7713000 E-post till Göteborgs stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Har du plats för en tonåring på din soffa en tid?

Upprop till medlemmar i Svenska kyrkan. Öppna ditt hem: ”Har du plats för en tonåring på din soffa en tid?”


Upprop

Det finns i vårt stift många ensamkommande ungdomar som varit i Sverige i c:a två år men nu fyllt 18 och då har inte längre kommunen ansvar för att ge dem ett boende. De behöver någonstans att sova. Vi hoppas att det ska finnas många som kan öppna sina hem för dessa ungdomar så att de inte måste flytta till stora asylboenden för vuxna. Deras önskan är att få bo kvar på den ort där de bott sedan de kom till Sverige. Att kunna gå kvar i sin skola, ha sina kompisar, idrottsföreningar och andra nätverk. Att i en otrygg situation få ha kvar saker som skapar trygghet. Det finns också en risk att de blir bostadslösa och bor på gatan utan en fast punkt.

Snart är det vinter och kallt, därför är behovet brådskande. Hur länge de behöver ett hem att bo i är svårt att säga. Även om du bara kan ta emot för en begränsad tid så är det till hjälp.

En del av ungdomarna är väldigt självgående och klarar sig själva med matlagning, städ och tvätt – andra behöver mer omsorg.

Vi vädjar till Svenska kyrkans folk att öppna sina hem för dessa unga människor!

Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift                                                             

Eva Glemme, stiftsadjunkt för migrationsfrågor

Fakta

  • 35 000 ensamkommande som kom till Sverige 2015. Många av dem finns kvar i landet och har nu fyllt 18 år och därmed blivit vuxna.
  • Det är ett frivilligt åtagande man gör som familj/hem men ungdomarna får 1 750 kr/mån och kan därför förväntas betala lite för mat och boende.
  • Inom #Agape och i flera församlingar har man samlingar/möten för frivilliga hem där man kan dela tankar och saker som kommer upp. Man erbjuder också genomgång av asyllag och vad som gäller kring de ensamkommandes situation.