Näin valitaan piispa

Helmikuun lopussa 2018 menee piispa Per Eckerdal eläkkeelle. Tämä merkitsee, että Göteborgin hiippakunnalle on valittava uusi piispa syksyn 2017 aikana. Äänioikeutettuja ovat hiippakuntahallituksen ja tuomiokapitulin jäsenet, hiippakunnassa/seurakunnassa/pastoraatissa vakituisessa virassa olevat tai vähintään 6 kuukautta virassa olleet papit ja diakonit sekä erityisesti valitut valitsijat.

Bild: Torgny Lindén

Vaaliluettelon vahvistaa henkilöstövaliokunta 23. heinäkuuta 2017.

Äänioikeutettuja ovat hiippakuntahallituksen ja tuomiokapitulin jäsenet, hiippakunnassa/seurakunnassa/pastoraatissa vakituisessa virassa olevat tai vähintään 6 kuukautta virassa olleet papit ja diakonit sekä pastoraattien/seurakuntien erityisesti valitsemat valitsijat. Valitsijoiden määrän tulee vastata hiippakunnan seurakuntien ja pastoraattien pappien ja diakonien sekä kirkkoherran apulaisten määrää.

Vaaliprosessi aloitetaan nimeämisvaalilla 22. elokuuta 2017 ehdokkaiden esille saamiseksi. Tässä vaalissa voivat kaikki äänioikeutetut nimetä ehdokkaita. Kun nimeäminen on valmis, äänioikeutetut äänestävät. Ne ehdokkaat, jotka ovat saaneet vähintään viisi prosenttia äänistä, jatkavat piispanvaaliin. Jos mahdollista, tulee kuitenkin saada esiin viisi ehdokasta. Jatkoon päässeiden kelpoisuuden tarkistaa piispojen Vastuulautakunta.

Nimeämisvaalin jälkeen järjestetään hearing/kuulemistilaisuus 11. lokakuuta 2017. Ehdokkaat esitellään myös perusteellisesti Göteborgin hiippakunnan kotisivulla.

Piispanvaali 18. lokakuuta 2017 toimitetaan rovastikunnittain, ja tuomiorovasti toimii vaalin toimittajana. Hiippakuntahallituksen ja tuomiokapitulin jäsenet äänestävät Göteborgissa. Jos joku ehdokkaista saa enemmän kuin puolet äänistä, vaali on ratkennut. Muussa tapauksessa tehdään toinen kierros niiden kahden ehdokkaan välillä, jotka ovat saaneet eniten ääniä.

Mahdollinen toinen äänestyskierros tapahtuu 8. marraskuuta 2017. Siinä eniten ääniä saanut on valittu piispaksi ja häntä kutsutaan siten nimityksellä biskop electus piispanvihkimykseen asti.

Piispanvihkimys tapahtuu Upsalan tuomiokirkossa 4. maaliskuuta 2018. Arkkipiispa Antje Jackelen vihkii muiden Ruotsin piispojen ja muista kirkoista erityisesti kutsuttujen piispojen avustamana.

vaalivirkailijat

Hiippakuntajuristi