Maria Klasson Sundin

Kandidat 6 av 7. Präst, handläggare för ekumenik vid Kyrkokansliet i Uppsala, teologie doktor.

Födelseår: 1961
Bostadsort: Uppsala
Prästvigningsår: 1994
Vigningsstift: Uppsala stift
Nuvarande jobb: Ekumenisk handläggare vid Kyrkokansliet
Fritidsintressen: Körsång, trädgård och läsning

Tre frågor som jag brinner mest för

Det goda samtalet: Vi är en kyrka som rymmer olika traditioner och ”kyrkliga dialekter” och vi lever i ett samhälle som blir allt mer mångfaldigt. I en tid där hat, förakt och främlingsfientlighet tar allt större plats i det offentliga rummet, behöver kyrkan bli bättre på att vara en motkraft, där vi för goda, sakliga och respektfulla samtal, inte bara med dem som liknar oss själva, utan med människor som vi har svårt att förstå.

Riktningen utåt. Kyrkan är inte en klubb för inbördes beundran. Vi har ett uppdrag, en sändning ut ur våra egna bekvämlighetszoner till nya möten och situationer. Kristus har lovat att möta oss i de människor som lever på tillvarons botten och i sin nattvard. Mission och diakoni är dubbelriktade processer, där erfarenheter och insikter delas och får påverka båda parter.

En lärande kyrka: Ibland ställs öppenhet och fördjupning mot varandra i kyrkan men det tror jag är en falsk motsättning. Vi behöver fördjupa oss både i vår kristna tro och tradition och i vår samhällsanalys för att kunna möta samtidens utmaningar.

Detta skulle jag prioritera som biskop i Göteborgs stift

Jag kommer ju helt utifrån och har väldigt lite förkunskaper om Göteborgs stift. Min första prioritering som biskop vore därför att lyssna och lära, ta del av olika röster och erfarenheter och läsa in mig på stiftets och dess församlingars historia, organisation och arbete för att skapa mig en bild av vad som är stiftets viktigaste resurser och största utmaningar.

Svenska kyrkans största framtidsutmaningar

Att kunna ställa om från statskyrkoidentitet och stor ekonomisk kostym utan att tappa modet och sluta oss inåt.

Att i en individualistisk tid skapa en öppen gemenskap, som präglas av delande, ömsesidigt beroende, uppmuntran, tröst och fokus på uppgiften.

Att kunna kommunicera vår tro och vårt uppdrag, både inåt och utåt, när det kristna språket inte längre är kulturellt allmängods.

Korta frågor

Ett viktigt bibelord för mig: 1 Kor 10:17 ”Eftersom brödet är ett enda är vi – fast många – en enda kropp, för alla får vi vår del av ett och samma bröd.”

Mitt favoritprogram på radio/TV: ”Six Feet Under”

En bok eller film jag rekommenderar: ”Barnets mänskliga rättigheter i kyrkan” av Lars H. Gustafsson skulle jag önska blev läst och diskuterad i alla församlingar.

Om jag har en helt ledig dag: Jag njuter av sovmorgon och en frukost med gott om tid att läsa tidningen från pärm till pärm. Sedan blir det en långpromenad med hundarna. Eftermiddagen ägnas åt trädgården, läsning eller kanske en utflykt. På kvällen lagar vi god mat och ser en film eller en bra deckare.