Other languages with Google Translate

Kultur och kulturarv

De eviga frågorna om liv och död, kärlek och ondska, trohet och svek har i alla tider varit centrala inom både konsten och religionen.

Göteborgs stift anordnar regelbundet ett antal olika kulturarrangemang, ofta i samverkan med kyrkan på nationell nivå eller någon församling. De största kulturhändelserna under året är Bokmässan, Kyrkans kulturdagar, Göteborg Filmfestival och Göteborgs vetenskapsfestival.

Kyrkan förvaltar också 3400 kyrkor, ett unikt, gemensamt och levande kulturarv med mer än tusenåriga rötter.

Göteborgs stift kultursamverkan

Kultursamverkan är benämningen på Göteborgs stifts insatser för att stimulera till kulturarrangemang och samverkansformer mellan kyrkan och det övriga kulturlivet, där frågor om tro, livsåskådning, etik och religion lyfts fram. Kultursamverkan är ett sätt att poängtera kyrkans roll i det offentliga samtalet och kulturlivet. Härigenom stimuleras kommunikation också med en bred allmänhet.

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg med programmet Se människan. Seminarier, scenprogram och andra arrangemang bjuder på samtal med aktuella författare om tro, livsfrågor och vad det egentligen innebär att vara människa.

Bok & Bibliotek

Göteborgs stift och Svenska kyrkan på nationell nivå stöder Göteborgs filmfestival genom att varje år dela ut ett filmpris samt arrangera seminarier i samband med filmfestivalen. Priset går till en film som håller hög konstnärlig kvalitet, och som synliggör existentiella rättvise- och sociala frågor i berättelse och uttryck

Filmfestivalen

Kultursamverkan gör temamässor och om du själv vill ordna gudstjänster med samma teman kan du hitta inspirationsmaterial att ladda ner.

Temamässor

Kultursamverkan anordnar utställningar med många olika teman. Här finns t ex bilder på heliga rum, gestaltningar av Tranströmers dikter och av romer under förintelsen. De flesta utställningar finns för utlåning.

Utställningar

Fredsdagen är ett evenemang i Göteborgs domkyrka varje år runt den 8 maj till minne av fredsdagen 1945. Varje år har ett särskilt tema och innehåll och välkomnar alla som är intresserade av gränslös medmänsklighet.

Fredsdagen

Musikaliska inslag finns i många skepnader hos Kultursamverkan, som bl a kan ge bidrag till skivproduktion, ordnar julkonserter med keltisk musik och sätter upp musikaler.

Musik