Johto ja organisaatio

Hiippakunnan ylin päättävä elin on hiippakuntavaltuusto, jonka kirkon jäsenet valitsevat nelivuotiskaudeksi suorissa kirkollisvaaleissa.

Hiippakuntavaltuuston 81 jäsentä kokoontuvat kahdesti vuodessa. Silloin päätetään mm toiminnan tavoitteista ja suuntauksesta, talousarviosta ja kirkollisveron hiippakunnalle tulevasta osasta. Nyt tämä osa on 3 äyriä verokruunulta.

HIIPPAKUNTAHALLITUS

Hiippakuntahallitus koostuu 14 jäsenestä. Hallitus johtaa ja koordinoi hiippakunnan toimintaa ja hallintoa sekä edistää seurakuntaelämän kehitystä monin eri tavoin. Hiippakuntahallitus päättää seurakuntien, pastoraattien ja rovastikuntien jakoa koskevissa kysymyksissä sekä siitä, kuinka suuri pappisorganisaation tulee olla kussakin pastoraatissa.

Apunaan heillä on kolme valiokuntaa, jotka valmistelevat hiippakuntahallituksessa esiin tulevat asiat ja myös päättävät tietyistä asioista. Valiokunnat ovat  seurakuntatyön valiokunta (församlingsutskottet, FU), henkilöstövaliokunta (personalutskottet, PU) ja omaisuusvaliokunta (egendomsutskottet, EU).

TUOMIOKAPITULI

Tuomiokapituli koostuu neljästä hiippakuntahallituksen valitsemasta maallikkojäsenestä, joista yksi on tuomari, ja piispasta, piispan varahenkilöstä (tuomiorovasti) ja yhdestä pappien/diakonien edustajasta. Tuomiokapituli vastaa mm diakonin- ja pappistutkinnosta ja valvoo sitä, kuinka papit ja diakonit hoitavat tehtäväänsä ja noudattavat vihkimislupauksiaan.