Du kan kandidera

Vill du engagera dig som förtroendevald? Du som är medlem i Svenska kyrkan och på valdagen har hunnit fylla 18 år och är döpt i ett kristet samfund eller tidigare varit förtroendevald i Svenska kyrkan, är välkommen att ställa upp som kandidat i kyrkovalet. Du skall även vara kyrkobokförd i det område valet gäller.

För kyrkomötet gäller även att du är valbar bara i det stift där du är kyrkobokförd, vilket exempelvis betyder att om du bor i Visby stift kan du inte väljas till att representera dem som bor i Göteborgs stift.

Vissa anställda i Svenska kyrkan kan inte väljas, till exempel biskoparna och andra med ledande befattning.

En nomineringsgrupp måste anmäla dig som kandidat och du måste själv ha förklarat dig villig att ställa upp genom ett skriftligt medgivande.

Kyrkovalet 2017

När är kyrkovalet?

Söndag den 17 september 2017 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid den tredje söndagen i september.

Var finns mer information?

www.svenskakyrkan.se/kyrkoval och röstkortet hittar du ytterligare information. Du kan även se vilka grupper och kandidater du kan rösta på.

Så får du veta mer om kyrkovalet

Du som privatperson är välkommen att kontakta Svenska kyrkan via e-post eller telefon 018-16 96 00.

Du som är journalist eller representerar media är välkommen att kontakta pressekreterarna på kyrkokansliet i Uppsala.

Tillhör du en nomineringsgrupp, en valnämnd eller om du är anställd på ett stift hittar du fördjupad information om Kyrkovalet 2017 på Svenska kyrkans gemensamma intranät.