Biskopsval 2017

Under 2017 genomförs ett biskopsval i Göteborgs stift då biskop Per Eckerdals efterträdare utses. Följ biskopsvalet här på Göteborgs stifts webb.

Bild: Torgny Lindén

I slutet av februari 2018 går biskop Per Eckerdal i pension och den 4 mars 2018 vigs Göteborgs stifts nya biskop. Ett biskopsbyte pågår under en längre tid och omfattar bland annat förslag och nomineringar, nomineringsval och utfrågning, val och utnämning, stavnedläggning och avsked, vigning i Uppsala domkyrka och välkomnande i Göteborgs domkyrka.

Personalutskottet ansvarar

Enligt Kyrkoordningen är det stiftsstyrelsen som ansvarar för genomförandet av biskopsvalet. Stiftsstyrelsen i Göteborg har beslutat att delegera ansvaret till Personalutskottet (PU), som fastställt tidsplan för biskopsvalet samt påbörjat förberedelserna.

Öppen process

PU:s inriktning är att processen ska vara transparent och öppen. Bland annat kommer Svenska kyrkans medlemmar i Göteborgs stift få möjlighet att ge förslag på vem de vill se som biskop och namnen kommer att listas på stiftets hemsida. De som efter nomineringsvalet blir kandidater kommer att presenteras utförligt på hemsidan. Vidare kommer en offentlig hearing med kandidaterna att arrangeras och webbsändas.

Valhandläggare

Stiftsjurist