Biskop electa

Susanne Rappmann, biskop electa i Göteborgs stift

Onsdagen den 8 november var det klart vem som blir Göteborgs stifts nya biskop. Vid röstsammanräkningen fick Susanne Rappmann 68,8 % av rösterna och är därmed biskop electa, vald biskop. Susanne valdes med 773 röster mot Erik Johanssons 332.

24:e biskopen
Den 4 mars 2018 vigs Susanne Rappmann till biskop i Uppsala domkyrka och lördagen den 10 mars välkomnas hon till stiftet i Göteborgs domkyrka. Därmed blir Susanne den 24:e biskopen och den första kvinnan som blir biskop i Göteborgs stift.

Första prästvigningen med kvinnor
Susanne Rappmann är född 1965 i Skåne och är nu bosatt i Lindome. Hon prästvigdes 1992 för Göteborgs stift i den första ordinarie prästvigningen då kvinnor vigdes till präster i Göteborgs domkyrka av biskopen i Göteborg.

Om Susanne
Susanne Rappmann arbetar sedan 2014 som kyrkoherde i Mölndals pastorat i Göteborgs stift. Hon är också Kontraktsprost i Mölndals kontrakt. Susanne har tidigare bl a arbetat som kyrkoherde i Värö-Stråvalla församling och komminister i Stensjöns församling. Susanne har också arbetat som universitetslektor vid Bräcke Diakoni samt vid Karlstads universitet.

2005 disputerade Susanne Rappmann i systematisk teologi vid Karlstads universitet på en avhandling om funktionshinder och teologi.