Anders Moqvist

Församlingsherde i Lunds pastorat, Lunds stift.

Motivering

Anders Moqvist, 43 år, prästvigd år 2000 i Växjö, är församlingsherde i Lunds pastorat sedan 2014. Närmast dessförinnan var han kyrkoherde i Varbergs församling i Göteborgs stift och känner därför stiftet väl. Anders Moqvist är duktig på förändringsarbete. Han räds inte att hantera svåra frågor.  Han är tydlig och omtyckt i sitt ledarskap. Han gillar att ha struktur i en organisation, saknas sådan så skapar han den. Anders har blick för strategiska frågor och tänker långsiktigt, vilket i biskopsrollen skulle vara en tillgång för Göteborgs stift med de utmaningar som finns inför framtiden. Anders är dessutom en skicklig förkunnare och teologiskt står han trygg i Svenska kyrkans mittfåra samtidigt som han månar om Svenska kyrkans rika traditioner.