Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Pilgrimscentrum i Göteborg

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Att vara pilgrim för en dag

En pilgrimsledare funderar över vad det innebär att vara pilgrim i vår tid.

"Livet börjar där din trygghetszon slutar" är ett ofta förekommande visdomsord i vår tid.

Och säkert har det varit så också för de många människor som genom historien upplevt stora utmaningar och starka insikter under långa vandringar till heliga platser - då det till en början skavt på både hälar och i själar,  men sedan...

Vi kan förstås välja ett mindre sammanhang för att försöka stilla en längtan efter andlig växt, efter någon form av uppbrott eller avbrott, efter rymd för djup och eftertanke. På Pilgrimscentrum i Göteborg bjuder vi in till meditativa vandringar. Vi ger oss själva möjlighet att, under ett par timmar och i vår egen mer eller mindre larmande stadsmiljö, uppleva ett personligt andrum såväl som gemenskap i delande.

Ibland är vi ett mindre antal medvandrare, ibland en större grupp, och ibland packar vi vår matsäck. Vandringen har alltid ett tema och den yttre ramen är den Heliga Birgittas bön:
”Herre! Visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.”

Nyckelorden i vår nutida pilgrimsrörelse är sju till antalet och alltid närvarande; frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Vi gör regelbundna stopp för korta reflektioner och vissa sträckor går vi i tystnad. Vi har alltid en ledare som håller oss samlade och med kors på ränseln påvisar att vi är just en grupp pilgrimer på vandring.  Det vi delar med oss av, genom tankar och i samtal, låter vi respektfullt stanna i gruppen.

Att slå igen sin kalender och stänga av mobilen, att lämna alla "borden och måsten" därhän en stund och bryta det rutinmässiga och lite trygga och bekväma i vardagen, kan visa sig bli en kärleksfull gåva till oss själva.

Vi hälsar alla pilgrimer och upptäcksresande i det andliga landskapet välkomna med Dag Hammarskjölds ord - "Den längsta resan är resan inåt".

Pax et bonum! = Frid och allt gott!
Eva
pilgrimsledare