Renoveringen av Östra kapellet i Göteborg

Återuppbyggnaden pågår under presenning och framöver kan vi se ett nytt tak på det vackra Östra kapellet på Östra kyrkogården.

Efter branden i april 2018 har kapellets skadade tak rivits ut. Gamla ritningar har tagits fram för att möjliggöra återställningen av taket. Det nya taket byggs nu upp under presenningsbyggnaden. Ett skiffertak ska ersätta det tidigare plåttaket innan presenningarna tas bort. Taket väntas vara klart i februari i år. Sedan fortsätter arbetet inomhus med värme, akustik, el och allmänna moderniseringar. Förbättringar är viktiga då kapellet är om- och tillbyggt under 100 år.

Kapellet på Östra kyrkogården är uppfört i nygotisk stil. Det invigdes 1861. Arkitekt var J H Strömberg, som också står bakom Östra kyrkogårdens utformning. Byggnaden är kulturminnesmärkt vilket komplicerar återuppbyggnaden. Kapellet skall vara återställt under hösten 2019.
Inredning och alla innerväggar har sanerats i så stor utsträckning som har varit möjligt. All invändig puts har till exempel fått knackas ned eftersom den inte har varit möjlig att sanera. I samband med att den invändiga putsen demonterades hittades tre väggmålningar i koret. Målningarna är utförda av den kände göteborgskonstnären Georg Pauli 1899. Begravningsstyrelsen ska i februari besluta om målningarna ska tas fram.
Om målningarna tas fram kommer kapellsalen att bli mer som tidigare innan dessa så kallade frescomålningar täcktes med vitmålade spånskivor i mitten av 1970-talet. I dagsläget har vi fått Länsstyrelsens tillstånd, enligt kulturmiljölagen, att återställa dem.

Målning med man med luta på vägg med byggställningar runt
Målning Östra kapellet under arbete med takrenovering Bild: Hasse Jonsson
Östra kapellet under presenning i kvällsljus
Östra kapellet under presenning i kvällsljus Bild: Hasse Jonsson