Ny organisation – samma ambition

Mellan 1883-2017 ingick Svenska kyrkan i Göteborg i en samfällighet, med gemensam ekonomi och administration. Den 1 januari 2018 delades Göteborgs församlingar in i nio enheter samt en separat begravningssamfällighet. För dig som går i kyrkan eller deltar i en verksamhet fortsätter dock det mesta att vara som förut.

Den nya uppdelningen är i första hand en organisationsförändring och påverkar inte kyrkans grundarbete – precis som tidigare är du varmt välkommen till vilken kyrka som helst, oavsett var du själv bor.

Vad som faktiskt förändras ser olika ut på olika ställen i Göteborg. En del av de nya enheterna följer de gamla församlingsgränserna och där blir skillnaderna inte så stora. På andra ställen bildas enheter som kommer innebära helt nya samarbeten mellan olika församlingar. På sikt kommer organisationsförändringen även innebära vissa förändringar i verksamheten, som de nya enheterna nu är fria att själva utforma utifrån vad som är viktigt för kyrkan i respektive område.

Ny organisation

Den 1 januari 2018 delades Göteborgs församlingar upp i nio enheter.

• Askims församling
  • Lundby församling
  • Torslanda-Björlanda församling
  • Backa pastorat: församlingarna Backa och Tuve-Säve.
  • Carl Johans pastorat: församlingarna Carl Johan, Högsbo, Masthugg och Oscar Fredrik.
  • Domkyrkopastoratet: församlingarna Domkyrko,  Vasa, Johanneberg, Haga, Annedal och Tyska Christinae.
  • Nylöse pastorat: församlingarna Angered, Bergsjön, Kortedala och Nylöse.
  • Västra Frölunda pastorat: församlingarna, Näset, Styrsö, Tynnered, Västra Frölunda och Älvsborg.
  • Örgryte pastorat: församlingarna Björkekärr, Härlanda, Sankt Pauli och Örgryte.