Brand i kapellet på Östra Kyrkogården

Under Valborgsmässoafton 2018 inträffade en brand i kapellet på Östra kyrkogården. Delar av taket förstördes och det blev stora vattenskador i kapellsalen. Inbokade begravningar flyttas under ombyggnaden till andra kapell/kyrkor.

18.30 den 30/4 2018 larmades räddningstjänsten om en rökpelare från begravningskapellet på Östra kyrkogården. En stor styrka från Räddningstjänsten var på plats och släckte. För släckningsarbetets skull behövde de bryta upp taket till byggnaden. Cirka 30% av taket är borta och stora vattenskador finns i kapellsalen. Information om det inträffade gick ut till begravningsbyråerna torsdag 3/5. Ett tiotal begravningar var inbokade i kapellet och dessa flyttades till andra kapell eller kyrkor. Samtliga kistor har transporterats från Östra. Det flesta till S:t Olofs kapell och i ett par fall till Västra kyrkogården.

Inga personskador har inträffat i samband med branden. Vittnesuppgifter enligt GP anger att det kan vara ett blixtnedslag som orsakade branden. Räddningstjänsten lämnade platsen 1 maj vid 15-tiden då deras insats var klar.

Uppdatering: Kapellet planeras vara återställt efter sommaren 2019. Byggnaden är kulturminnesmärkt vilket komplicerar återuppbyggnaden något. Läs mer här om återbyggnaden.

Länk till nyhetsinformation om branden 30/4-2018  på Göteborgs-Postens webb

I P4 västs lokala nyheter 1 maj intervjuas begravningschef Katarina Evenseth länk.

Svt Väst 1 maj beskriver branden i två inslag, länk.

Uppföljande artikel i G-P 13/8 2018 där krematoriechef Thomas Jönsson intervjuas. Länk G-P.

Brandkåren framför det brunna kapellet på Östra kyrkogården med uppbrytet tak
Brandkåren framför det brunna kapellet på Östra kyrkogården Bild: Hasse Jonsson
Kapellet på Östra med brandskadat tak Bild: Hasse Jonsson
Taket byggs upp inuti Östra kapellet under presenning
Taket byggs upp inuti Östra kapellet under presenning Bild: Thomas Jönsson
Vita byggställningar som täcker in hela Östra kapellet med stora träd i förgrunden.
Byggställningar som täcker in hela byggnaden Östra kapellet, augusti 2018 Bild: Hasse Jonsson
Målning med man med luta på vägg med byggställningar runt
Målning Östra kapellet under arbete med takrenovering Bild: Hasse Jonsson